In de recyclageparken van Limburg.net kunnen inwoners tegen betaling lege zandzakjes kopen om hun huizen te beschermen tegen wateroverlast. Gemeenten die niet bij Limburg.net zijn aangesloten moeten zelf zakjes voorzien. In Gingelom staan ze alvast al klaar: gratis én gevuld.

De hulpverleningszones van Limburg hebben na de zware wateroverlast van de voorbije jaren een samenwerking opgezet met Limburg.net om lege zandzakjes te voorzien. Per gezin zijn er 40 zakjes per jaar beschikbaar. Bij hevige regen kunnen die ervoor zorgen dat het water niet in de huizen loopt. Op de sorteerparken van Limburg.net worden de lege zandzakjes te koop aangeboden: 5 euro voor 10 zandzakjes. “De recyclageparken van Gingelom, Hasselt, Heers, en Sint-Truiden zijn niet van ons”, zegt men bij Limburg.net. “Inwoners moeten in die gemeenten zelf informeren of er zandzakjes voorradig zijn en hoeveel ze kosten.”

In Gingelom staan ze de zakjes alvast klaar. “Voor ons blijft de bestaande regeling van toepassing, waarbij inwoners die hun voorzorgen tegen waterproblemen willen nemen gratis gevulde zandzakjes kunnen krijgen op de werkplaats van de technische dienst”, klinkt het daar. “Ook bij noodweer worden de zandzakjes gratis geleverd aan de noodlijdende inwoners.”

Het lokaal bestuur Sint-Truiden beschikt over een voorraad van 5000 gevulde zandzakken en er is voldoende materiaal om extra zandzakken te voorzien. De zandzakken staan er ter beschikking van de brandweer bij interventies tijdens noodweer. “De hulpverleners bepalen, afhankelijk van de intensiteit en locatie van het noodweer, waar de zandzakken zullen worden ingezet”, geeft schepen Johan Mas (Open Vld) ons mee.

Andere tips

De hulpverleningszones hebben heel wat tips voor bij hevige regenval of langdurige buienactiviteiten. “Wacht niet en werk op voorhand. In de rioolputjes op straat zit ook vaak vuil opgehoopt. Als je die regelmatig vrijmaakt, dan vermijd je dat er water in je kelder loopt. Dakgoten waarvan de afvoer bedekt is met bladeren, maak je best vrij. Op die manier vermijd je problemen met insijpelend water via het dak. En als je in gevoelig gebied ligt, kan je een aantal spullen preventief op een hoogte zetten.”

In beeld: de zandzakjes van de gemeente Gingelom liggen klaar © Media Haspengouw