Zin in krachtige performances en poëtische wandelingen? Nieuwsgierig naar de inspiratiebronnen van een bekroonde schrijver en poëtische muziek? Dit allemaal op prachtige locaties, zoals de Academiezaal of in een natuurdomein? Zin in Zomer tot uw dienst!

LEZING VAN SASKIA DE COSTER MET MUZIEK VAN CHANTAL ACDA SOLO – 26 augustus 20:45u
Moeten we deze artiesten nog voorstellen?
Saskia de Coster schreef al acht prachtige romans en is volgens Tom Lanoye ‘al jaren de meest originele pen van Vlaanderen’.
Chantal Acda solo kennen we als zangeres van Isbells. Daarnaast is ze ook solo-artieste en worden haar albums internationaal met veel liefde onthaald.
Het laatste boek “Nachtouders” van Saskia de Coster is wederom een topper en kreeg de Libris Literatuurprijs. Het verhaal speelt zich af op een Canadees eiland waarin ze haar rol als niet-biologische moeder steeds bevraagd. Hoe moet ze zich verhouden tot haar zoon, haar partner, en de biologische vader van haar kind? Tijdens deze lezing bespreekt Saskia de Coster hoe de natuur haar prikkelt tot een eigenzinnige oeuvre.
Chantal Acda solo versterkt de intieme sfeer met solo uitvoeringen van haar nieuwste album “Saturday Moon”. Acda’s persoonlijke en emotionele teksten in combinatie met haar zuivere zalvende stem blijven steeds centraal staan in de muziek. Laat je meevoeren met haar pareltjes vol intense en heerlijke muziek.

MAX GREYSON EN MATHIEU ENGELS MET ‘NI TJEU NI MAÎTRE’ – 26 augustus 19:30u
Max Greyson is een volbloed podiumdichter. Mathieu Engels is een chansonnier zonder scrupules. Samen brengen ze brengen poëzie en lyriek in een kleinkunstig muzikaal kleedje.
Max Greyson is naast spoken word performer ook theaterschrijver. Hij schreef reeds dichtbundesl en bracht onlangs ook zijn eerste boek “een waarschijnlijk toeval” uit.
Mathieu Engels is deel van het Vlaamse zangduo ‘Mathieu & Guillaume”. Hij bracht verschillende albums uit zoals ‘Kleinste Sterren’, Goldmund’ en ‘Plettenberg’. Sinds 2014 is hij ook deel van de huisband van ‘De Weekwatchers’ op Radio 2.

ONTDEK UW STAD – POËTISCHE WANDELINGEN
Ken je Sint-Truiden als de binnenkant van je broekzak? We bewijzen u het tegendeel.
Stadsgids Peter Bruyneel stippelde drie prachtige poëtische wandelingen uit met enkele haltes die je nooit eerder hebt bezocht!     

STIJN VRANKEN IN NIEUWENHOVEN 22/08/2021 – om 13:30u en 16u
Deze veelzijdige dichter schreef al verschillende dichtbundels en theaterperformances en staat ook zelf op de planken als performer. Ook anderen voorziet hij graag van een podium met De Sprekende Ezels, een plaats voor poëzie, comedy en andere podiumkunsten in verschillende steden. In 2014 was hij stadsdichter in Antwerpen. In het prachtige natuurdomein van Nieuwenhoven neemt hij je mee op sleeptouw. Dit voormalige buitenverblijf van de abten bevat naast het kasteel en het voedselbos nog andere ongekende pareltjes.

MAARTEN INGHELS STADSWANDELING 26/08/2021 – om 14:30u en om 17u
Maarten Inghels is een kunstenaar, dichter en schrijver die zich niet tot papier beperkt. Tot 2018 was hij stadsdichter van Antwerpen waar hij naast poëzie ook acties en beeldend werk maakte. Zo maakte hij met verzen een ‘Volksbevraging’ en ging hij voor zijn stadsgedicht ‘Honger’ op zoek naar mensen die elk één dichtregel lieten tatoeëren. Hij maakte daarnaast een literaire voettocht naast de Schelde en dreef op een eenwoordgedicht de IJzer af. Samen met hem nemen we onze stad en haar beek eigenzinnig onder de loep.
Sint-Truiden ontstond aan de oevers van de Cicindria. Waardoorheen loopt deze rivier in onze pittoreske stad? Vertrek vanuit het mooie kerkveld aan de Abdijsite volgen we dichter Maarten Inghels en stadsgids Peter Bruyneel naar andere mooie plekken in de stad.

HIND ELJADID IN HELSHOVEN 29/08/2021 – om 13:30u en 16u
Deze woordkunstenaar blies vorige editie al het publiek van haar sokken. Daarom konden we niet anders dan deze editie een volledige wandeling met haar uitstippelen!
Haar werk staat in het kader van maatschappijkritiek en bewustwording. Ze vindt het belangrijk om met een sterke boodschap naar buiten te komen en mensen aan te zetten tot nadenken.
Eljadid won de Van Dale SPOKEN award (2017) voor haar performatieve dichtkunst. Voor haar sociaal-artistieke initiatieven won ze de BILL Award Ultima (2018) en de emancipatieprijs voor Cultuur (2019). Ook sleepte ze de ElHizjra literatuurprijs in 2020 in de wacht. Haar boek ‘Kruimeldief’ is uitgekomen in 2021.
Ontdek samen met Hind Eljadid en stadsgids Peter Bruyneel het eeuwenoude kapel, ‘Helsheaven’ en het prachtige Haspengouwse landschap tijdens deze wandeling.