Het aantal overlijdens door Covid-19 neemt nog toe, maar het aantal ziekenhuisopnames daalt wel. Dat blijkt uit de coronacijfers die Sciensano deze morgen bekendmaakte.

Maar eerst de toestand in Limburg. Sint-Truiden kwamen er drie besmettingen bij. On de andere gemeenten van de Eerstelijnszone Haspengouw is er ook een stijging: Wellen, Gingelom en Borgloon +3, Nieuwerkerken en Kortessem +1 en Heers +0. Dan is de toestand elders in de provincie erger, tot zelfs dramatisch. Hasselt +3 en Genk kleurt steeds donkerder op de kaart en kreeg er gisteren 55 bij en heeft nu een reproductiecijfer van 2,3. Ook de besmettingsgraad in Limburg is vrij hoog: van de afgenomen testen van Limburgers, testten er 7,9% positief terwijl het nationale percentage slechts 5 bedraagt. In de Limburgse ziekenhuizen liggen momenteel 24 coronapatiënten waarvan 9 op intensieve en 6 aan de beademing. De website van het Sint-Trudo Ziekenhuis meldt nog steeds geen coronapatiënten. Van alle 40557 Truienaren zijn er nu reeds 32938 gevaccineerd en dat is 81,21% van de bevolking en maar liefst 13% meer dan het Belgische gemiddelde!

De nationale cijfers dan
Tussen 17 en 23 augustus stierven gemiddeld 5,6 mensen per dag aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is een toename met 77 procent in vergelijking met de week voordien.

In dezelfde periode werden gemiddeld 1.942 nieuwe coronabesmettingen geteld, ongeveer eenzelfde aantal als de week voordien. Er werden wel 12 procent minder testen afgenomen: gemiddeld zowat 43.400. De positiviteitsgraad steeg dan ook tot 5,0 procent: van elke twintig personen die getest worden, blijkt nu één besmet te zijn.

Tussen 20 en 26 augustus werden gemiddeld 57,1 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19. Dat is een afname met 6 procent tegenover de week voordien. In totaal liggen nu 602 mensen (-1 procent) in het ziekenhuis met Covid-19, van wie 182 (+2 procent) op intensieve zorg.

Het reproductiegetal ligt op 0,97 (-14 procent). Een getal hoger dan 1 geeft aan dat het virus aan kracht wint. Bij deze verliest het dus aan kracht.

Intussen heeft 72,7 procent van de totale Belgische bevolking minstens één dosis van een coronavaccin gekregen, 69,2 procent is volledig gevaccineerd. Van de volwassenen is dat 82,2 procent.