Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de eerste lijst met kleurcodes gepubliceerd voor de landen waar Belgen deze zomer naartoe mogen reizen.

Voorlopig moeten enkel toeristen die de regio’s Lleida en A Mariña (beiden in Spanje) of Lissabon (Portugal) hebben bezocht, bij terugkeer verplicht in quarantaine.

Voor de drie rode zones Lleida en A Mariña (beiden Spaanse regio’s) en Lissabon plus agglomeratie (Portugal) wordt een formeel reisverbod uitgevaardigd. Mensen die er desondanks toch naar zijn afgereisd, moeten bij terugkeer verplicht een coronatest laten afnemen en worden in quarantaine geplaatst. Wie de regels niet volgt, riskeert een boete tot 4.000 euro.

Alle andere gebieden zijn aangemerkt als groene zones. Voor die gebieden gelden geen beperkingen.

Er zijn voorlopig geen bestemmingen ingekleurd als oranje zone. Die kleurcode leidde de afgelopen dagen nog tot verwarring. Oranje zones zijn gebieden met een hoog gezondheidsrisico, waarvoor reizen sterk wordt afgeraden. Maar reizigers die hieruit terugkeren, zullen enkel worden gevraagd om testen en quarantaine te ondergaan. Die zijn dus niet verplicht. Reisorganisaties en werkgevers vroegen zich af hoe dat in de praktijk zou werken.