Negen leerlingen van de Academie Haspengouw Beeld hebben met hun leraar Steven Vandervelpen een kunstwerk gemaakt rond het verhaal van Jezus die zijn laatste uren doorbrengt in de Hof van olijven. “De thema’s van chaos, vereenzaming en angst vinden we ook terug in de voorbije covidperiode”, vertellen de leerlingen. Of hoe een oud evangelieverhaal brandend actueel kan zijn. Het publiek kan elke dag in de Onze Lieve Vrouwkerk op de Grote Markt het werk bezichtigen.

“Toen Ronald Ilsbroux van de Onze Lieve Vrouwkerk van Sint-Truiden ons de vraag stelde of we het thema rond het verhaal van Jezus in de Hof van Olijven verder wilden uitwerken, aarzelden we geen ogenblik”, steekt Steven Vandervelpen van wal. Steven is leraar schilderkunst aan de Academie Haspengouw. “Ik bracht vervolgens mijn leerlingen van verschillende leerjaren samen om op zoek te gaan naar hoe we ons hebben gevoeld bij die coronaperiode, hoe we dat ervaren hebben, hoe dat maatschappelijk gebeuren ervaren werd. Dan zijn we in onderling overleg aan de slag gegaan.”

Voor wie niet helemaal mee is in het christelijke geloof: Jezus gaat in de nacht voor zijn kruisiging doorheen gevoelens van angst en eenzaamheid. Hij vraagt zijn apostelen om mee te waken, maar ze vallen telkens in slaap. Vandervelden legt uit: “Die thema’s zoals chaos, angst en vereenzaming vinden we ook terug in de covidperiode. We hebben het mentale aspect willen belichten en ook de bedroefdheid.”

Als je de kerk binnenkomt bevindt het kunstwerk zich helemaal in het achterste stuk, vlak naast de schatkamer. “Het altaarstuk werd bedekt met houten panelen”, vervolgt Steven. “Opvallend is dat we met onze leerlingen als één groep met één kunstwerk naar buiten zijn gekomen. Zo werd er op een bepaald moment met 4 leerlingen tegelijk aan het middelste (grote) paneel gewerkt.” Zijn leerlingen vullen aan: “Met acrylverf op hout schilderen houdt ook een uitdaging in. De verf trekt er feller in, maar het geeft een zachtere uitstraling. Het schilderen in groep om tot één kunstwerk te komen was een verrijking.”

Eenzaamheid

“Het was fijn om samen te groeien en te zoeken in dit sombere thema van vereenzaming en angst, net als velen dat zo hebben beleefd in de voorbije coronaperiode. Die chaos en de benauwdheid vind je terug in ons werk”, klinkt het bij Caroline, Corry, Stefan, Roos, Georgette, Flor, Annita, Peter en Caroline. “Hoe hebben we zelf de voorbije moeilijke periode ervaren en het daaraan gekoppelde maatschappelijk gebeuren, was voor ons het uitgangspunt. Zo hebben we dolende geesten uitgebeeld, zoekende geesten die kampen met hun angsten. Maar ook rust in het hoofd, uitgebeeld door de vuurtoren. En toch ook chaos.”

Mensen opnieuw verbinden

Deken Wim Ceunen ontvangt de kunstenaars met een gevoel van dankbaarheid. Hoe kijkt hij naar de voorbije coronaperiode? Ceunen: “De Kerk is in deze post-coronaperiode niet zozeer bezig met zoveel mogelijk mensen terug naar ‘de mis’ te krijgen, maar veeleer willen we een warme hand uitsteken naar iedereen. We zetten de deuren van de kerk wagenwijd open en we willen mensen verbinden op één plek waar iedereen welkom is. En er is nood aan. Afgelopen dinsdag telden we alleen al tussen 14 en 16 uur maar liefst 131 bezoekers. De palmprocessie werd door 370 mensen bijgewoond.”

Deken Ceunen bedankt ook uitdrukkelijk de aanwezige kunstenaars. “Jullie breken het lijdensverhaal open. Het is chique dat jullie het positieve – wat we vaak op sociale media zien – weten te overstijgen en het menselijke van die Jezus met zijn angsten en eenzaamheid weet te belichten. Kunst wil andere dimensies openen, en dat is iets waar jullie mooi in geslaagd zijn. Kom gerust tekenen in de kerk zoveel je maar wil. Wij zorgen voor een tas koffie met vlaai.”

De Onze Lieve Vrouwkerk is elke dag open van 9 uur tot 18 uur, Grote Markt, Sint-Truiden. Het kunstwerk zal nog minsten twee weken tentoongesteld staan.

(Foto’s – ©Rudi De Cock)