De Belgische apothekers hebben de voorbije weken ruim twee miljoen gratis mondmaskers verdeeld. Dat is maar een fractie van de 18 miljoen mondmaskers die de federale overheid heeft aangekocht. Dat schrijft het Belang van Limburg

Heel België weet ondertussen wel dat je een gratis mondmasker in je apotheek mag ophalen. De federale overheid kocht daarvoor liefst 18 miljoen stuks aan, zodat bij een stormloop voldoende voorraad was verzekerd. Om de drukte te spreiden, werd de eerste twee weken zelfs met leeftijdsgroepen gewerkt. Oudere, meer kwetsbare personen kregen voorrang, maar intussen mag iedereen zijn of haar mondmasker gaan afhalen. Rond die aankoop is er heel wat heisa geweest en op de sociale media fulmineerden lezers over het schandaal, de onbekwaamheid, het te veel aan ministers. Maar wat blijkt, nu de maskers er al ruim drie weken gratis af te halen zijn?

Tot nu toe hebben de apothekers nog altijd maar 2.004.000 mondmaskers verdeeld, zo blijkt uit cijfers van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). “Vermoedelijk is er een onderregistratie en ligt het werkelijke aantal eerder rond de 2,5 miljoen”, zegt ondervoorzitter Koen Straetmans van de Algemene Pharmaceutische Bond. “Maar als je weet dat elf miljoen Belgen recht hebben op een exemplaar, is de gevreesde stormloop duidelijk uitgebleven. Achteraf bekeken was het systeem met leeftijdsgroepen misschien overbodig, maar dat was op voorhand moeilijk te voorspellen.”

De voorbije week werden er nog zo’n 80.000 maskers per dag opgehaald. Dat nog maar 11 procent van de aangekochte voorraad is uitgedeeld, vormt volgens Straetmans geen probleem. “De voorraad is er en zal tijdens een eventuele tweede golf zeer welkom zijn. Het is ook niet zo dat al die mondmaskers in het magazijn van de apothekers stof liggen happen. Elke apotheker heeft een beperkt aantal in stock, maar kan die snel bijbestellen. De kwaliteit van de stoffen mondmaskers van de overheid is uitstekend, dus daar hoeft niemand zich zorgen over te maken”, zegt hij in het Belang van Limburg.

Ze zijn er dus nog steeds. Ga ze halen! Of wacht jij tot men ze gaat brengen?