Persconferentie Sciensano: “Wees voorzichtig met ouderen”

  • By :
  • Category : Corona
Corona

Sciensano geeft vanaf deze week nog één personferentie in plaats van de drie per week de voorbije maand. De belangrijkste elementen van deze persconferentie zetten we even voor u op een rij.

We zien een kleine versnelling in toename. We komen met 847 nieuwe coronabesmettingen in de buurt van het hoogtepunt van de opstoot in augustus (toen 873). “Stijging noemen we voorlopig nog gematigd, maar we moeten waakzaam blijven”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano.

“Ga alleen op bezoek bij oma en opa als je zelf gezond bent. Neem zeker je voorzorgsmaatregelen”, zegt Steven Van Gucht die duidelijk maakte dat we absoluut moeten vermijden dat ouderen opnieuw massaal het slachtoffer worden van de pandemie. Voorlopig worden het meeste aantal besmettingen onder jonge mensen geteld.

4 tot 5 procent van besmette personen belandt in ziekenhuis, vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, gevolgd door Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Steven Van Gucht: “De beslissing om bijvoorbeeld de populaire vakantiebestemming Spanje een rode kleur toe te kennen, werd niet lichtzinnig genomen. Er is een sterk toegenomen viruscirculatie waardoor er een verhoogd risico is. Spanje telt het hoogste aantal besmettingen binnen Europa, bijna vijf keer zo veel als in België. Aantal sterfgevallen ligt er drie keer hoger dan in ons land.”

België bevond zich in de top vier van de landen met hoogste besmettingsraad. “Maar dankzij de vele inspanningen bevinden we ons nu op plaats negen wat de besmettingsgraad betreft, ook al testen we meer dan de meeste Europese landen.” Van Gucht raadt aan de maatregelen te blijven volgen, want de besmettingsraad kan verdubbelen om de drie dagen.

Yves Stevens vroeg ook nog om de mensen die een coronabesmetting opliepen niet te stigmatiseren. “Iedereen kan deze besmetting oplopen. Het kan dus niet dat mensen scheef bekeken worden als ze besmet zijn of waren. In plaats daarvan zouden we deze mensen moeten steunen en aanmoedigen de noodzakelijke quarantaine vol te houden”, besloot hij de persconferentie.

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Corona
Nu al bijna 170 besmettingen per 100.000 inwoners

Tussen 10 en 23 september zijn er in ons land 168 besmettingen per 100.000 inwoners geregistreerd. Dat is een stijging met 144 procent tegenover de periode van twee weken ervoor. In de week van 17 en 23 september werden gemiddeld 1.528 besmettingen per dag geregistreerd (+24 procent), blijkt zondag uit …

Corona
Limburg is een eiland in de coronazee.

Het gemiddelde aantal geregistreerde coronabesmettingen per dag is in de periode van 16 tot 22 september gestegen tot 1.541. Dat blijkt vandaag uit de cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging met 40 procent tegenover de zeven dagen ervoor. In realiteit betekent dit dat er gisteren een …

Corona
Open brief: Als de Veiligheidsraad onveilige adviezen begint te geven…

Op woensdag 23 september heeft de Nationale Veiligheidsraad een aantal nieuwe maatregelen voorgesteld. Iedereen in de samenleving en dus zeker ook de huisartsen, spoedartsen en intensivisten keken hoopvol uit naar deze aankondigingen. De verbazing, ja zelfs het ongeloof na de persconferentie was des te groter. Vooraleerst hebben wij heel veel …

%d bloggers liken dit: