Met ‘De Perenboomgaard’ brengt theatergroep Pol Stas het actuele verhaal van de crisis in de fruitsector. Rudi van TruiensNieuws mocht al even de repetities bijwonen en was onder de indruk.

Van donderdag 27 tot en met zondag 30 oktober kan je in het Cultuurcentrum De Bogaard gaan kijken naar het stuk ‘De Perenboomgaard’ van de hand van Franck Van Erven, die het ook regisseert. Geïnspireerd op toneelstukken van Tsjechov neemt Van Erven ons helemaal mee in de teloorgang van een perenbedrijf. Het stuk – met muziek! – is brandend actueel na de perenboycot tegen Rusland en de oorlog. Door de boycot en door wanbeleid staat het familiebedrijf op de rand van het bankroet. Het bedrijf is in handen van Nathalie Dexters, een filmdiva geboren en getogen in Haspengouw, maar nu wonend in Menton Frankrijk. Het bedrijf wordt gerund door halfbroer Warre en zijn dochter Anja. Omdat Nathalie haar geld er doordraait met fuiven en snuiven en geen geld ter beschikking stelt voor de nodige investeringen komt het tot een publieke verkoop van het bedrijf. De rijke zakenman Romain Vandecastele (alle achternamen hebben een dubbele bodem) wil het hele pand met grond opkopen tegen de schuldprijs en er een thema pretpark van maken met 80 vakantiebungalows.

Sterke seizoensopener

Van Erven schreef gedurende bijna 9 maanden aan het stuk. Hij kan rekenen op een sterke casting met ervaren en met nieuwe spelers. Uniek is dat er uit eenzelfde familie soms drie generaties meespelen. Ondanks de ernst van het dreigende faillissement zit er een portie humor in. De acteur repeteren nu drie keer per week tot aan de finish. Het belooft een sterke opener te worden in dit nieuwe theaterseizoen. Omdat het Franck Van Ervan zijn laatste stuk is na 46 jaar regisseren, volgt er later deze week nog een uitgebreid interview met hem.

Cast: Sofie Carlier, Yvette Pletsers, Gerrit Jacobs, Tom Francis, Bernard Appeltans, Danielle Coune, Roger Dooms, Chris Mathijs, Kris Termonia, Marieke Dewolfs, Céline Malyster & Concertband Euterpe uit Bilzen

© Rudi De Cock