Na een recente toename van inbraken in auto’s en camionettes in Kerkom en Gingelom, hebben bezorgde dorpsbewoners een eerste stap gezet om de veiligheid in hun gemeenschap te vergroten. Een WhatsApp groep voor buurtpreventie en veiligheid is opgericht, waarin buurtbewoners verdachte activiteiten kunnen melden en elkaar op de hoogte kunnen houden van potentiële dreigingen. Bewoners van de Luikersteenweg en de Vliegveldlaan te Brustem klagen over beschadigingen aan auto’s, ingeslagen ruiten en dronken mensen die ’s nachts voor overlast zorgen.

 

De Whatsappgroep is bedoeld voor de regio Aals-bij-Sint-Truiden en wil op een snelle en effectieve manier communicatie bieden tussen buurtbewoners om samen te werken aan het waarborgen van de veiligheid in de regio. “Kort op de bal spelen lijkt mij van belang,” aldus een van de buurtbewoners. “Onlangs was er een incident in Kerkom en ook in Mielen zijn er camionetten leeggehaald. De dieven maken gaatjes in de achterdeuren om het slot van de bestelwagens te forceren. Uit de voertuigen werd kostbaar werkmateriaal gestolen.

Door snel informatie uit te wisselen, kunnen we hopelijk de kans op dergelijke incidenten verminderen.” De groep zal ook officieel worden aangevraagd langs de formele kanalen bij de stad of politiediensten. Met deze WhatsApp groep en de betrokkenheid van de lokale autoriteiten hopen de inwoners van Aalst-bij-Sint-Truiden gezamenlijk een veiligere en meer veerkrachtige gemeenschap te creëren, waarin iedereen zich beschermd en ondersteund voelt.

Dronken

Ook op de Luikersteenweg te Brustem is er groeiende bezorgdheid over de veiligheid in het gebied. Zo werden pogingen tot diefstal van een wagen en ingeslagen ruiten vastgesteld. Dat de politie die pogingen soms minimaliseert wordt niet in dank afgenomen. Zo kregen bewoners de opmerking: “Het voertuig is nog rijwaardig, dus voor zoiets moet je een afspraak maken om langs te komen op het kantoor, maar de agenda zit vrij vol.” De buurtbewoners hopen dat de politie in de toekomst sneller en alerter wil reageren. “Op de Vliegveldlaan en de Luikersteenweg lopen er vaak dronken mensen rond en daar komt best snel een einde aan.”

De politie vraagt dat wie verdachte gedragingen ziet, onmiddellijk contact opneemt via 101. “Als je toch slachtoffer bent geworden, doe dan aangifte bij de politie, ook als er geen buit is.”

In beeld – Recente beelden, inbraakpogingen in wagens en camionettes

© mh