Motto van de dames.

Welle sin een ras apoat en dat willen wij van Team TN extra in de verf zetten. In deze interviewreeks gaan wij een goei sjat kaffie drienke op de mèrk of daarrond met een bijzondere Truienaar.
Vandaag brengen we het verhaal van Anita Bleser en Betty Vanderrijt, gekend van de facebookgroep De Haakbeesten. Een pagina waar je handgemaakte haakwerkjes ea spullen kunt kopen ten voordele van een beestig goed doel.

We ontmoeten dit duo enthousiaste dames in De Klok, een van de gezellige brasserieën op de Grote Markt. De dames kiezen voor een glas cava. Want genieten van het leven is duidelijk een van hun motto’s.

Hoe is het begonnen?

Anita: We hebben elkaar leren kennen via ALL4DOGS en daar kwam het idee van Betty om iets met haakwerkjes te doen. Betty is de creatieve van ons twee.
Betty: Ik heb altijd veel handwerk gedaan, Anita niet. Toen ik Anita in het begin het voorstel deed dacht ze dat dat ze het niet ging kunnen en nu moet je eens zien wat ze allemaal kan maken!
Anita: Veel geguder in het begin maar het resultaat mag er wezen!
Betty: We hebben ons er altijd mee geamuseerd en veel gelachen. We doen het met plezier. Dat is ook onze slogan: ’Wij blij, jij blij, de beestjes blij.’
Anita: Ja en dan meer dan €20.000 bij elkaar gekregen dat is niet niks. Dat is van eind 2015 tot nu juni 2018.

Dat is inderdaad niet niks.

Betty: Ja, we zitten toch aan een gemiddelde van €600 in de maand.
Anita: Vorig jaar hebben we nog €550 gedoneerd aan Levensloop, we hadden daar toen een standje.

En waarom dieren? Hebben jullie alleen iets met honden helpen?

Anita: Nee, we zijn gek van alle dieren.
Betty: Ja, altijd al geweest.
Anita: Er zijn al zoveel organisaties die iets doen voor mensen maar nog te weinig die iets doen voor dieren. Ons concept is vrij uniek.
Anita: Mensen noemden ons gek omdat we er zoveel geld en tijd in steken.

Favoriete woord van de dames

Als ik het goed begrijp gaat al de opbrengst integraal naar het goede doel? Jullie trekken er zelfs geen materiaalkosten vanaf?

Betty: Inderdaad, we zijn daar ook heel transparant in. Onder elke post in onze facebookgroep schrijven we voor hoeveel het haakwerkje is verkocht en naar welke organisatie het geld gaat. Elke maand maken we ook een overzicht. Het is belangrijk voor ons dat mensen weten waar hun geld naartoe gaat.
Anita: Daarom maken we gebruik van stortingsbewijzen. Wij sturen naar iedere koper de stortingsbewijzen door zodat alles nakeken kan worden.

Hoe bepalen jullie de prijs?

Anita: Tgoh, wij plakken er meestal zo een prijs op.

Een soort gelijk werk in een interieurzaak kost vaak veel meer.

Betty: Ja, als wij de uren werk moesten tellen plus het materiaal waren de werkjes onbetaalbaar. Dus we kijken naar wat mensen willen geven en bepalen dan de prijs.
Anita: Soms maken we er iets ludieks van. We hadden bijvoorbeeld eens een Minnie Mouse gemaakt en we zeiden dan dat ze €10 duurder was dan dat ze groot was. Ze was 80 cm, uiteindelijk hebben we ze verkocht voor €150. Want iemand wou het absoluut hebben.

Hoelang werken jullie aan zo’n stuk?

Anita: Dat valt te zien. Aan de Minnie waren 72 onderdelen. Want je moet elk onderdeel apart haken en het dan in elkaar zetten. De montage is meestal het meeste en ambetantste werk.
Betty: Maar eens je eraan begint zie je stilletjes je werk groeien en dan ben je echt trots op je werk. We nemen er dan mooie foto’s van en ik zeg je een kwartier online en het is verkocht!

En jullie doen niet alleen haakwerk?

Betty: Wij hebben al van alles gehad. Binnenkort maken we oranje lampioenen. We hebben ook al kerstballen gehad waar mensen wat haar van hun huisdier konden indoen.

Hebben jullie ook een favoriete goede doel?

Anita: Wij werken met niemand samen. Mensen kiezen het goede doel waar zij hun geld aan willen geven en wij helpen daarmee.
Betty: Het is wel zo dat als mensen een goed doel voorstellen dat we nog niet kennen we het opnemen in onze suggesties. We hebben een lijst met goede doelen die mensen kunnen steunen maar we staan op onszelf.
Anita: Sommige mensen weten niet aan wat ze hun geld moeten geven en dan stellen wij iets voor. Zo is er Sirius. Het is een organisatie die geen subsidies krijgt dus als we zulke organisaties tegenkomen dan stellen we dit voor aan mensen.

Maar de verschillende dieren(rechten)organisaties in en rond St-Truiden weten van jullie bestaan? Nodigen ze jullie niet eens uit om op evenementen?

Anita: Wij kunnen vaak geen standje houden, want alles is te snel verkocht! (lacht)
Betty: Vorig jaar hebben we wel een standje gehad op het Meiland voor het kerstmarktje. We hebben toen al onze onverkochte spullen bij elkaar gezocht. Die opbrengst is toen naar een organisatie gegaan die rolstoeltjes maakt voor honden.

Favoriete plekje van de dames

Hoe zien jullie dit concept groeien? Betrekken jullie soms andere mensen?

Betty: Er zijn mensen die interesse hebben maar dan is het niet meer van ons. Dan gaat het een beetje uit de hand lopen. We hebben wel sponsors.
Anita: We hebben soms mensen die ons wat geven maar dat gaat dan integraal naar materiaal. Voor het overgrote deel is het ons eigen geld dat naar het project gaat. In de Action is er geen een kussen meer! Wij kopen die allemaal op als vulling voor onze haakbeesten!
Betty: Voor elke €20 euro die wij erin steken gaat er een €100 naar het goede doel. We halen er vooral ook veel voldoening uit.
Anita: En het is ook leuk om te zien hoe ver het project rijkt. We hebben al dingen verkocht in Nederland, Spanje en Amerika.
Betty: Ja, die mevrouw uit Nederland moet thans €15 euro verzending betalen.
Anita: We hebben ook al mensen gehad die dingen van ons kopen om het dan aan andere goede doelen te schenken.
Betty: Zo hadden we iemand die tien van onze beestjes heeft gekocht om ze aan een kinderkankerafdeling te schenken. Dat pakt je toch als je dat hoort.

Iets er nog iets wat jullie willen bereiken?

Beiden: Nog lang mogen verder doen!
Betty: En dat we op het einde nog heel veel beestjes kunnen helpen.

Willen jullie graag nog iets toevoegen?

Anita: Mensen moeten blijven denken aan beestjes. Don’t shop adopt.
Betty: Dieren zijn geen wegwerpartikelen.

Team TN dankt Anita en Betty en de eigenaars van ‘De Klok,’ voor het aangename interview.
Ken jij ook iemand die eens een goeie djat kaffie verdient? Mail ons via: info@truiensnieuws.be
Neem zeker ook een kijkje op de facebookgroep ‘De Haakbeesten’ voor de prachtige werkjes ten voordele van dierenwelzijn: https://bit.ly/2w4jfPM