Koffie bij ‘Den Artist’

Welle sin een ras apoat en dat willen wij van Team TN extra in de verf zetten. In deze interviewreeks gaan wij een goei sjat kaffie drienke op de mèrk of daarrond met een bijzondere Truienaar.

Vandaag spraken we af met Dirk Palms. Deze 41  jarige Truienaar kennen we van frituur ‘Et Durp,’ in Brustem. Een zaak die hij met veel bewogenheid uitbaat met zijn partner Wendy. Maar Dirk doet nog veel meer dan dit in het dagelijkse leven. Zo werkt hij als beenhouwer in de GB te sint-truiden, maar daarbuiten is hij CD&V kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.
We treffen elkaar in ‘Den Artist,’ een gezellige kleine zaak met typische Brasserie keuken en een gezellig terras in de schaduw van de OLV kerk.

Je hebt gestudeerd aan de Hotelschool in Hasselt?

Ja, ik studeerde slagerij, traiteur, fijnkost ,.. Ik heb alle uitbreidingen die ik kon doen in mijn opleiding gevolgd. Na mijn studies ging ik aan de slag in de GB (toen Unic). Na een tijdje bij Vangrootloon te hebben gewerkt in de logistiek, heb ik terug de beweging naar de slagerij gemaakt.

En dan nog een eigen zaak?! Waarom de keuze voor een frituur en geen slagerij?

Een slagerij, zoals ik ze wil, heeft een grote instapkost. Bovendien is het ambt heel exclusief aan het worden. Mensen zijn ook niet meer bezig met vlees en koken zoals vroeger. Je moet al een heel uitzonderlijk iets kunnen aanbieden om als slager te blijven bestaan. Een frituur is laagdrempeliger. Bovendien was de locatie perfect, dus hebben we de kans gegrepen.

Maar je liefde voor koken gaat niet verloren. Jullie maken veel zelf in de frituur?

Alles wat we zelf kunnen maken, maken we zelf. We proberen ook alles kleinschalig te houden, we willen echt de familiezaak zijn, geen drinkers aan de toog en niet teveel wat grootschalig van fabrieken komt. 90% van de klanten die bij ons komen kennen we dan ook persoonlijk.
Mijn vrouw en ik doen het zelf zonder personeel, mijn schoonouders komen soms helpen en ook mijn zus als flexi-job.

Het favoriete platte woord van Dirk

En jeukt het dan nooit om iets anders te beginnen?

De frituur is maar een tijdelijk verhaal. We zullen zien. Ik blijf me altijd open stellen voor nieuwe dingen. Ik heb veel ideeën en kan Wendy (mijn vrouw) ’s nachts vaak wakker maken om ideeën met haar te bespreken. Ik ben wel redelijk impulsief.

 

 

 

 

 

Als ondernemer moet je dat toch vaak zijn omdat je jezelf steeds opnieuw moet uitvinden. Ben jij een geboren ondernemer?

Voorzichtig wel ja…

En wat is de grote droom?

Gewoon gelukkig zijn..

En alles wat daarbij komt, komt?

Ja eigenlijk wel, met vallen en opstaan. Het leven is een loopband, zeg ik wel eens. Je begint aan 0 jaar en op 18 jaar studeer je af en dan is het aan jou. Dan kan je jezelf verder opwerken maar alles wat je doet daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Je kan tegenslag krijgen qua gezondheid etc maar wat je overkomt is vaak voor 90% door je eigen keuzes.
Ik ben ook een hele nieuwe zelfstandige. Vele ondernemers zitten al jaren in de sector, maar ik heb altijd de mensen achter ondernemingen ondersteund en veel voorbeelden gehad. Bijvoorbeeld de Bonte Os, ik heb daar lang gewerkt. Kan je niet vertellen hoe vaak ik die stoep heb schoongemaakt!

‘Den Artiest’

Wie jouw Facebook volgt, kan zien dat je al langer bezig bent met politiek, of alleszins een mening erover hebt. Volg je ook de nationale politiek of eerder de lokale?

Vooral lokaal, nationale politiek verandert te vaak van wimpel. Ik hoor daar vaak mensen pleiten voor dingen en even erna iets heel anders uitvoeren. Als er bijvoorbeeld een goed idee uit de oppositie komt, wordt het afgekeurd om het even later het voorstel in een ander kleedje te stoppen en te verkopen als eigen plan. Uiteindelijk is politiek een verkiezingsshow van elke dag, maar lokaal kan je denk ik wel het verschil maken. Je kan zelfs binnen je eigen meerderheid even oppositie voeren om je eigen ideeën naar voren te schuiven. Ik zeg altijd, zolang je geen mensen pijn doet, kwetst of niemand met voorbedachte raden tegen het hoofd stoot, vind ik dat discussie mogelijk moet zijn.
Ik ben er ook sterk van overtuigd dat bij elke partij mensen zitten die het goed menen, net als dat er bij elke partij mensen zitten die alleen voor eigen belang opkomen, om het zelf eens mee te maken of om andere redenen. Ik hoop dat ik tot de eerste groep behoor.

Wat wil jij verwezenlijkt zien in Sint-Truiden?

Het zijn de eerste verkiezingen waar sociale media een hoofdrol gaan spelen. Iedereen is er op zijn minst passief mee bezig en leest mee. Politiek werd vroeger te vaak achter de schermen geregeld, op een hoog niveau ver van de gewone mensen. Dan kozen mensen voor kandidaten die ze via-via kenden. Nu kan je meer mensen bereiken zonder als het ware op de kerktoren te moeten klimmen om je mening te verkondigen.
Ik vind het belangrijk dat politiek naar beneden wordt getrokken, uit de ivoren toren. In de frituur hoor ik heel goeie ideeën en vaak zit tussen de mensen heel veel waarheid als we dat nu eens naar boven kunnen vertalen. Dat wil ik wel een beetje zijn, de schakel tussen de mensen in de straat en de partij.

Dus sociale media als een manier om meer burgerparticipatie te hebben?

Ja inderdaad.

Wat vindt jij de grootste verwezenlijking van deze legislatuur?

De werken, niet zozeer de werken op zich maar wel het lef om aan de werken te beginnen. Als je thuis je keuken opbreekt is dat niet fijn, dat geeft veel stof, geborgen gebreken en financiële verrassingen met zich mee. Je kan zijn wie je wilt maar als je niets doet dan kan je ook niets bereiken, niet op de positieve manier en ook niet op de negatieve.
Daarom vind ik de werken die vooral CD&V erdoor duwden belangrijk. Ze deden dit wetende dat er veel werk was en dat ze maar 6 jaar de tijd hadden en dat het volk er niet blij mee ging zijn. Want het is nooit voor iedereen goed. Maar de durf om het aan te pakken vind ik de grootste verwezenlijking van deze legislatuur, vooral dan van CD&V.

Ze hadden maar één legislatuur (6 jaar) de tijd zeg je? De grootste kritiek die we vaak over de werken horen is dat het teveel op korte tijd was. Waarom niet meer lange termijn visie? Begrijp je die kritiek?

Jazeker, maar dan komen we weer terug op het vorige. In de politiek wordt vaak, ook binnen eigen meerderheid, een goed idee tegengehouden. Mijn partij heeft nu zijn kans gegrepen om aan een groot project te starten. Hoe je het ook draait of keert Sint-Truiden staat er weer en is aan het heropleven.

Het is heel simpel: als het rode licht op groen staat moet je doorrijden. Je kan ook wachten, je weet dat het ooit terug op groen zal springen, maar dat kan nog even duren.

Waarom koos jij voor CD&V?

Van thuis uit ben ik liberaal opgevoed maar ik vond hen altijd een gesloten clubje waar maar een paar mensen iets te zeggen hadden. Ik ben heel sociaal voelend maar de manier van oppositie voeren van de lokale sp.a afdeling sprak me niet aan.  N-VA heeft een veel positievere oppositie gevoerd, ondanks de toon die vaak overbodig was. De N-VA is buiten de scherpe toon ook teveel bezig met cijfers, niet met mensen.
Bij CD&V uiteindelijk zitten mensen die ik een warm hart toedraag en in het verleden altijd heel correct zijn gebleven. Ook toen ik nog niet met politiek bezig was hebben ze altijd mijn vragen beantwoord en me niet van het kastje naar de muur gestuurd.
Ik vind het eerlijk wel spijtig dat je op lokaal niveau een partij moet kiezen maar op individuele basis zou ik nooit in dit avontuur stappen, daar ben ik te bleu voor. Ik vind mezelf niet slim maar heb wel een gezonde dosis boerenverstand en dat telt voor mij het meeste.

Wat is je grootste hoop?

Ik hoop dat de welvaart en het welzijn van de Truienaar toeneemt en dat de warmte van de Limburger ook in Sint-Truiden blijft. Kom een Truienaar in het buitenland tegen en we herkennen elkaar. We moeten ons niet vergelijken met steden zoals Antwerpen en Hasselt. Sint-Truiden is het dorp binnen Haspengouw en dat moet zo blijven.

En daar moeten we fier op zijn?

(Lacht) Daar moeten we inderdaad fier op zijn ja!

Team TN dankt Dirk Palms en de eigenaars van ‘Den Artiest,’ voor het aangename interview.
Ken jij ook iemand die eens een goeie djat kaffie verdient? Mail ons via: info@truiensnieuws.be