Borgloon / BelOrta – Het druilerige weer krijgt geen vat op de lokaal geteelde bessen zoals braambessen, frambozen en blauwe bessen. Die zitten zelfs volop in de oogstperiode. De eerste lichting ervan is vanaf nu beschikbaar. Een zoetere variant moet de stekelbees opnieuw populair maken.

Een Belg eet gemiddeld meer dan 2,5 kilogram bessen en aardbeien, een stijging ten opzichte van 10 jaar geleden. “Blauwe bessen blijven de populairste, met gemiddeld 558 gram per jaar. Ze zijn veelzijdig en op elk moment van de dag te eten,” zegt Miguel Demaeght van BelOrta. “De consumptie van frambozen (164 gram) en braambessen (32 gram) stijgt, maar braambessen blijven achter door hun vroegere zure smaak. Nieuwe rassen zijn nu echter zoeter en toegankelijker. Frambozen zijn populair bij jongeren en gezinnen met kinderen, terwijl braambessen geliefd zijn bij ouderen. Blauwe bessen zijn overal populair.”

Lokaal Haspengouw

Ook in Haspengouw worden her en der bessen gekweekt. Kijkt de consument daar naar? Demaeght bevestigt: “Consumenten geven de voorkeur aan lokaal en duurzaam geteelde bessen boven importbessen. Het is belangrijk dat zij lokaal kunnen blijven kiezen. We roepen alle partners in de distributieketen op om lokale producenten te steunen,” aldus Demaeght. “De verschillende variëteiten en teeltsystemen zorgen voor een langere beschikbaarheid. Stekelbessen zijn er tot begin augustus, blauwe bessen tot half september, en frambozen, braambessen en rode bessen zijn langer beschikbaar. Bijna alle bessen zijn ook in bio-variant verkrijgbaar.”

Beelden © BelOrta