Sint-Truiden – Na de aanstelling van twee nieuwe gemeenteraadsleden werd in de dossiers op de eerste gemeenteraad in 2024 Sint-Truiden duidelijk hoe het stadsbestuur de tanker van slechte politieke gewoontes maar moeilijk gekeerd krijgt. Zo werd de werking van het stadsbedrijf Trupark afgekraakt, de ongelijke subsidiëring van de sportclubs op de korrel genomen en de verkoop van stadsgronden “met een reukje aan” bekritiseerd. “Jullie blijven uit hetzelfde vaatje tappen en hebben uit de voorbije jaren niets geleerd”, klonk het vanop de oppositiebanken.

 

Bert Stippelmans (cd&v) had ontslag heeft genomen en dus werd partijgenoot Marc Bels bij aanvang van de zitting in het zadel gehesen als nieuwe gemeenteraadsvoorzitter. Bij coalitiepartner N-VA gaf schepen Nina Kvikvinia er de brui aan en werd nieuwkomer Wendy Doupagne ingezworen. Peter Deltour (N-VA) wordt schepen. Tot daar de stoelendans. De echte agendapunten leverden maandagavond interessante discussies op. Waarover ging het zoal? Een overzicht.

Herbruikbare bekers

STVV gaat 20.000 herbruikbare bekers inzetten tijdens haar thuiswedstrijden. De drinkbekers, met het logo van de stad en van STVV, wordt door de club gratis ter beschikking gesteld aan Truiense organisatoren van grote evenementen. Zij moeten enkel de verloren bekers en de vrijwilligers die reinigen vergoeden. In ruil mag STVV de bekers gratis reinigen in de Gazo Resto. Raadslid Luc Withofs (Onafh.) spreekt van een broeihaard aan bacteriën. “Je moet ze chemisch laten reinigen en een droogtunnel gebruiken.” Raadslid Gert Stas (Vooruit) betreurt dat de stad zich niet heeft voorbereid. Hij maakte de berekening en daaruit blijkt dat het de stad veel geld gaat kosten. “Een beker kost 0,4 euro, en STVV vraagt 0,75 euro per verloren beker. Dus hoe meer pinten verdwijnen, hoe meer winst voor STVV. De stad gaat haar energiekosten op de Gazo zien stijgen. Dit voorstel moet opnieuw naar de tekentafel.”
Schepen Monette (Open Vld) hield echter voet bij stuk maar beloofde om de zaak binnenkort te evalueren.

Subsidies sportclubs

Later op de avond werd schepen Stijn Vanoirbeeck (cd&v) kop van jut. Dat er een nieuw kunstgrasveld komt voor voetbalclub Zepperen-Brustem vond iedereen natuurlijk een goed idee. Maar na de uitgaven aan het sponsorcontract voor STVV (450.000 euro) en het kunstgrasveld (400.000 euro) wilde raadslid Peter van Dam (Groen) wel eens weten hoe het zit met de financiering van de andere sportclubs. De ontevredenheid daarover is immers bijzonder groot. Veel clubs voelen zich benadeeld. Vanoirbeeck gaf geen duidelijk antwoord en hield het bij “Wij helpen iedere sportclub”. Hij zou datzelfde antwoord herhalen later op de avond toen Carl Nijssens (Onafh.) vroeg om eindelijk voor KSTBB (herenbasket nationaal) te zorgen dat ze geen boetes meer krijgen omdat er geen warm water is in de sporthal op Nieuw Sint-Truiden.

Trupark

Schepen Günther Dauw (N-VA) kwam met een aanpassing van het financiële plan op tafel voor het stadsbedrijf Trupark. Maar de fractie van Vooruit pikte dat niet. Fractieleider Gert Stas: “Er zijn grote problemen met Trupark met miljoenen schulden. Jullie blijven Trupark behouden. Jullie gaan opnieuw een duur betaalde directeur aanwerven, er is een directiecomité dat duizenden euro’s opstrijkt, … nochtans moet er niets meer gebeuren in deze legislatuur. Waarvoor dienen al die postjes dan?” Uit de antwoorden bleek dat het bestuurscollege niet van plan is om Trupark te ontmantelen. “Als we mogen besturen na de verkiezingen zal de  ontmanteling van Trupark het eerste zijn wat we gaan doen”, verklaarde Ludwig Vandenhove eerder deze maand al aan TruiensNieuws.

Cowboy-toestanden

Ook bij de verkoop van stadsgronden – al 5 jaar lang een doorn in het oog van Vooruit en Groen – stelde de oppositie vast dat het stadsbestuur buiten de lijntjes kleurt. Raadslid Vandenhove spreekt van cowboy-toestanden en klonk zeer scherp: “Een eigenaar heeft een weg van de stad op eigen houtje afgesloten en heeft er gebouwd op grond van de stad. Jullie hadden een PV moeten laten opmaken en het parket verwittigen. Jullie hadden een dikke boete moeten geven. Maar wat zeggen jullie tegen de eigenaar? “We regelen dat wel”. Dit is ongehoord! Jullie hebben voorgesteld aan die persoon om die grond dan maar te kopen. Ondanks alles wat hier de voorbije jaren is gebeurd in onze stad, blijven jullie maar op dezelfde manier voortdoen. Dat is écht een systeem hier!” Schepen Dauw trachtte te pareren: “Het probleem is dankzij ons naar boven gekomen. Wij proberen hier de zaak op te lossen. Het wordt openbaar verkocht en iedereen zal kunnen kopen.” Schepen Mieke Claes (N-VA) besloot: “Handhaving is niet evident, daar heb je personeel voor nodig.” Bij de stemming van verkoop van stadsgronden stemden cd&v, N-VA en Open Vld vóór, de oppositie tégen.

De vele vragen en opmerkingen over bovenstaande en andere agendapunten deed de meerderheid naar adem happen. Sterkhouder Hilde Vautmans (Open Vld) was er niet om bij te springen. Zij zat in het televisieprogramma ‘De afspraak’ voor een debat met de boeren. Maar de gemeenteraad sloot laat op de avond alsnog af met een positief punt van de nestor onder de raadsleden. De 76-jarige Johnny Vangrieken (Vooruit) bedankte de nieuwe gemeenteraadsvoorzitter Marc Bels. “U hebt de zitting sereen geleid. Het was een hele verademing.” Waarop er applaus volgde vanop alle banken.