De kans dat Annemie Duchateau tussen de bloemen geboren is is klein, maar het had gekund. Zij en haar winkel, die al verschillende Truiense generaties teruggaat worden nu zelf in de bloemetjes gezet. Flora Duchateau bestaat 100 jaar en dat wordt met de klanten gevierd met een glaasje en een gratis boeketje tulpen.

“De winkel is begonnen door mijn overgrootvader”, steekt Annemie Duchateau (63) van wal. “Iedereen kende hem als de Greffel. Hij ging van kasteel tot kasteel om de tuinen te onderhouden en de rozen te enten. Van heinde en ver kwamen mensen voor het vakmanschap van mijn overgrootvader. Het enten of greffelen van planten was zijn specialiteit. In 1923 zijn mijn grootouders dan begonnen met een winkel in een rijhuisje in Nieuw-Sint-Truiden. Gaandeweg zijn ze zich gaan toespitsen op bloemen. In 1955 is de winkel naar de stad verhuisd en sinds 1960 zijn we gevestigd op de huidige locatie in de Stapelstraat.”

Annemie werkt nu al 43 jaar lang met veel passie in de winkel. “Ik ben als kind tussen de bloemen opgegroeid. Zoals andere kinderen met lego speelden, zo was ik altijd bezig met het maken van bloemstukjes. Ik heb altijd met hart en ziel in de winkel gestaan. Mijn vader is 2,5 jaar geleden op 83-jarige leeftijd overleden. Hij heeft meegewerkt tot zijn 75ste. Ook hij kon de bloemen niet loslaten.”

Voor Annemie staat vakmanschap nog steeds voorop, ondanks deze tijden van automatisering en machines in de bloemensector. “Ik hou ervan om met veel liefde bloemen te sorteren, te snijden en te schikken, dus nog écht op ambachtelijke wijze met de handen. Ik wil dit blijven doen zolang ik kan.”

Met zijn 100e verjaardag is de bloemenwinkel een van de laatste winkels in de Stapelstraat van die eerste generatie lokale handelaren, vlakbij het pleintje van de Sint-Maartenkerk

Uit de oude doos: tijdens stoeten en optochten zoals bij de fruitoogstfeesten mocht de wagen versierd met bloemen niet ontbreken

Foto’s © Truiens Nieuws