Eén van de vele creatievelingen in Academie Haspengouw is de 60-jarige kleuterjuf Marleen Smets. Als eindwerk schreef ze een kinderboek waarvan ze de opbrengst zal schenken aan Matheo, een kindje uit haar eigen klas met een zeldzame ziekte.

Als kleuterleidster en afgestudeerd in de schilderkunst aan de Academie Haspengouw in Sint-Truiden heeft Marleen Smets een boek geschreven. “De opbrengst ga ik doneren aan Matheo Ebers, een kindje uit mijn eigen klas”, vertelt Marleen. “Hij heeft een zeldzame auto-immuunziekte waarbij de witte bloedcellen ontregeld zijn. Hij is vaak ziek. De ziekte veroorzaakt gezwellen.”

Matheo zit in de derde kleuterklas van de basisschool Heilig Hart Sint-Trudo in Sint-Truiden. “Hij is een erg flinke jongen”, vertelt Marleen Smets. “Matheo’s mama vertelde me hoe ze op een maand tijd 900 euro moest betalen voor onderzoeken. Er is nog heel wat niet geweten over de auto-immuunziekte. Toen mijn boek uitkwam, besloot ik om een deel van de opbrengst aan Matheo te schenken. Ook giften zijn welkom. Zo kon ik al 500 euro storten aan de familie. Matheo is zo’n fijne kleuter. Hij is zo leergierig en lief. Ik wil zijn ouders een duwtje in de rug geven en hoop hen te kunnen helpen in hun zoektocht naar lotgenoten of experten die meer weten over Matheo’s aandoening.”

Boek

“Het boek zelf is een verhaal geworden over kiezen, verlies en emoties”, vervolgt Marleen. “Kraakje wordt wakker en hoort mama en papa. Ze maken ruzie en gaan scheiden. En wat nu met Kraakje ? De emoties die Kraakje voelt, werden omgezet in Yoga-oefeningen door Liesbet Celis en Wolf Croughs.”

Het boek ‘Voor altijd samen in mijn hart’ van Marleen Smets bestellen of een vrije bijdrage doen voor Matheo kan via een stephan.elen@telenet.be of 0498/52.95.74

Foto’s © Rudi De Cock