Afgelopen vrijdag hebben 72 agenten uit 11 Limburgse politiezones en de federale Wegpolitie tussen 14 en 22 uur op 10 verschillende locaties in heel Limburg controles gehouden om het fenomeen van de patserbakken aan te pakken. De acties vonden onder andere plaats in de regio Tongeren en Sint-Truiden. Of daarmee de rust op de grote markt van Sint-Truiden daarmee terugkeert valt nog af te wachten.

Het fenomeen van patserbakken is niet nieuw, maar wordt met de jaren steeds groter. Op de Truiense markt draaien jongeren met hun zwarte patserbakken wel eens een rondje en storen klanten op terrasjes zich aan het geknal. Steeds vaker stelt de politie vast dat voertuigen getuned worden aan de carrosserie, andere onderdelen en door motor-tuning. Dit fenomeen leidt tot talrijke meldingen van geluidsoverlast door knallende uitlaten. Daarnaast stelt de politie vast dat een groot aantal van deze bestuurders zich schuldig maakt aan onverantwoord en asociaal rijgedrag. De controleactie van vrijdag wil daar iets aan doen. Voorafgaand aan deze actie werd er door het provinciebestuur een opleiding autotuning aangeboden aan alle deelnemende politieagenten, gegeven door specialisten van Centrex Wegverkeer van de federale politie.

Ombouwen

Tijdens normale patrouilles of acties kan de politie de patserbakken een proces-verbaal van waarschuwing meegeven om zich aan te bieden bij de keuring. Vaak zit er echter een ruime wachttijd tussen het proces-verbaal en de keuring, waardoor overtreders hun voertuig kunnen aanpassen om een groene kaart te krijgen en na controle de wagen weer ombouwen. Dat de actie een succes was en zeker nog herhaald zal worden, blijkt uit de cijfers, gebaseerd op de helft van het aantal deelnemende politieteams. We geven u die van Haspengouw mee.

Resultaten in cijfers

Tongeren:
– 3 verkeersbelastingen: 86,69 euro
– 1 buitenlandse nummerplaat (bestuurder woonachtig in België)
– 3 vervallen keuringen: 348 euro
– 1 vervallen keuring zwaar vervoer: 1.000 euro

Sint-Truiden:
– 8 verkeersbelastingen: 2.992,00 euro
– 3 buitenlandse nummerplaten (bestuurder woonachtig in België)
– 6 vervallen keuringen: 696 euro

De politie laat weten dat ze zal blijven inzetten op dergelijke acties om de verkeersveiligheid in Limburg te waarborgen en het aantal patserbakken op de weg te verminderen.