Truienaar Marijn Ghys (33) start met onmiddellijke ingang een burgerbeweging WOW (spreek uit: ‘wooow!’). Op termijn moeten de samenkomsten van gewone mensen in WOW-(praat)cafés leiden naar een nieuwe politieke partij voor de binkenstad. “Ik wil samen met een groep stadsgenoten het verschil maken en onze stad weer positief op de kaart zetten”, vertelt hij aan TruiensNieuws en Trudo FM.

WOW (letterwoord voor Welvaart, Optimisme en Welzijn) is de naam van de nieuwe politieke beweging die exact één jaar en één dag voor de gemeenteraadsverkiezingen haar ambities bekendmaakt. Bezieler is de 33-jarige Marijn Ghys. Zijn droom is duidelijk: “Samen met een groep geëngageerde mensen maken we een positief verschil en bouwen we aan een stad waar àlle Truienaren trots op willen én kunnen zijn.” WOW wil breken met de oude politieke cultuur die de stad al decennia lang in een wurggreep houdt. “Er wordt door politici te vaak in hokjes gedacht. Je bent nen blauwe of ne rooie of ne groene, nee, dat moet stoppen. Ik wil breken met die oude politieke cultuur.”

WOW-cafés

Ghys gaat op verschillende manieren mensen blijvend betrekken. “De komende maanden organiseren we avonden in WOW-café’s! In deze denkcafés of, zo je wil, denktanken, brengen we mensen samen rond verschillende thema’s. Vervolgens zullen specialisten en ervaringsdeskundigen worden uitgenodigd om hun expertise te komen delen met een nog grotere groep. Zo verzamelen we creatieve inzichten om uiteindelijk te komen tot een breed gedragen en goed onderbouwd programma.”

Verkiezingen

Marijn Ghys lijkt het initiatief helemaal alleen te nemen maar niets is minder waar. De voorbije maanden werd er al druk gepraat. “Nogmaals, niemand heeft iets aan dat klassieke hokjesdenken. Ik heb natuurlijk mensen, vrienden, die me steunen om deze stap te zetten. Het is het begin van iets spannend, en ik hoop dat die cafés de dynamiek brengen zodat we met een stevig programma kunnen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2024.”