Op de laatste gemeenteraad voor het zomerreces werden de jaarrekeningen van de stad Sint-Truiden op tafel gelegd. De stadsfinanciën kreunen op het randje van de afgrond met maar liefst 140 miljoen euro schuld, of 3500 euro per inwoner, een record in Limburg. Schepen van Financiën Günther Dauw (N-VA) hield het met één zinnetje op een ‘technische kwestie’ maar oppositieleider Gert Stas maakte brandhout van het financieel beleid van cd&v, Open Vld en N-VA. Burgemeester Kempeneers erkent de noodzaak van gezondmaking van de stadskas “maar dat zal op lange termijn moeten gebeuren, dus ook na de verkiezingen.”
Schepen van Financiën Günther Dauw (N-VA) stelde maandagavond op de gemeenteraad de verschillende jaarrekeningen voor die de stad ‘rijk is’. De zogenaamde autonome gemeentebedrijven, ofte AGB’s, passeerden de revue. Elke AGB legde slechte cijfers voor, de een al wat slechter dan de ander. Oppositieleider Gert Stas (Vooruit) had zijn huiswerk goed gemaakt en danste de ganse avond met cijfers omheen een vermoeiend ogende schepen.
Die cijferdans begon bij AGB PATRI. Dat is een stadsbedrijf dat zorgt voor het openbaar domein. Vooruit-fractieleider Gert Stas: “De cijfers zijn zo ongelofelijk slecht, dat je dit niet goed kunt keuren. Een schuld van 1,8 miljoen euro, dat is blijkbaar peanuts naar jullie normen. De huurlasten zijn groter dan de huurinkomsten. PATRI moet juist verhuren maar slaagt er niet in. De erelonen en consultancy swingen de pan uit met 199.000 euro! Dit is ongehoord!” In een stille, bedeesde reactie repliceerde de schepen van Financiën, Günther Dauw (N-VA) zeer kort: “Het gaat hier om een technische aangelegenheid.” De raadsleden van de meerderheid stelden geen vragen bij de schuld, noch bij het bedrag van de erelonen en keurden de jaarrekening goed. De stemming verliep meerderheid (cd&v, Open Vld en N-VA) tegen minderheid (Vooruit, Groen en 2 onafhankelijken).
Hetzelfde scenario volgde toen TRUPARK aan de beurt kwam, dat het parkeerbeleid van de stad uitstippelt. “Trupark heeft 18 miljoen euro aan schulden dat de Truienaar zal moeten ophoesten”, vervolgde Gert Stas. “Wat we gekocht hebben is maar 15 miljoen euro waard. Mijn broek zakt hier af. Ook de erelonen en consultancy zijn schandalig: 62.000 euro.” Schepen Dauw bewoog opnieuw nauwelijks: “Mijn reactie is die van het vorige agendapunt.” En opnieuw keurde enkel de meerderheid de jaarrekening goed, maar het werd wel opvallend stil bij de raadsleden. Zelfs de anders zo spraakzame Raymonde Spiritus (cd&v) hield de kaken op elkaar. Bij het volgende stadsbedrijf, AGOST, waar tot voor kort ex-burgemeester Veerle Heeren en ex-schepen Jo François in zetelden, stelde Stas vast dat naast de exhuberante uitgaven er zelfs geen voorstel is om het weer gezond te maken. “Dat is nochtans verplicht”, zei Stas.
140 miljoen schuld
Schepen Dauw koos voor stilzwijgen. Tot op vraag van raadslid Filip Moers (Vooruit) de schepen moest toegeven dat er een totale schuld voor de stad van 140 miljoen euro is. Filip Moers reageert: “Aangezien de rentes stijgen gaat dit nefast uitdraaien voor Sint-Truiden. Dit is echt slecht bestuur. Waar blijft het lange termijnplan? De afgrond lonkt.”
De enige van de meerderheid die uiteindelijk repliceerde was burgemeester Kempeneers (cd&v). Zij gaf toe dat de stadskas er slecht voor staat. “Maar we gaan er alles aan doen om de kas gezonder te maken. Dit zien we op langere termijn, over de verkiezingen heen. We willen dat aanpakken, dat hoort zo, dat is goed beleid.”