Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft het gehad met cd&v en met de Boerenbond. Zoweel is duidelijk na het njet van cd&v vrijdag op het onderhandelde stikstofakkoord van maart. Demir klonk scherp: “In het Engels hebben ze een mooie uitdrukking: fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me. Ik ga me dus niet meer laten paaien door komedie. Het is nu aan de bevoegde minister om maatregelen te nemen”.

Met die woorden kondigt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir aan dat ze eigenhandig de verstrengde vergunningsdrempel van 0,025% invoert via een nieuwe, aangescherpte Ministeriële Instructie. Dat doet ze nadat cd&v afgelopen vrijdag ‘neen’ zei tegen het ontwerp van stikstofdecreet dat de eerder gemaakte afspraken van 10 maart verankerd. Volgens Demir mag cd&v van de Boerenbond geen ‘ja’ zeggen, ondanks een billijk akkoord.

“Ik heb zonet met onmiddellijk ingang twee Ministeriële Instructies afgekondigd waarmee we vanaf vandaag, in gans Vlaanderen, een verstrengd beleid en een verstrengde vergunningsdrempel invoeren om een vergunningsstop te voorkomen, maximaal geënt op het stikstofakkoord”, aldus Demir. Haar eerdere ministeriële instructie van 2 mei 2021 is wegens het uitblijven van een principiële goedkeuring van het ontwerpdecreet, onvoldoende om nog veel langer zonder definitief stikstofkader verder te handhaven. Daarom wordt ze ingetrokken en vervangen door een aangescherpt kader.

Demir stelt dat haar ontwerpdecreet wacht op een volgende regering of tot de politiek geconfronteerd wordt met een vergunningstop. Maar er verder over praten heeft geen zin meer. De citroen is uitgeperst”, klinkt het duidelijk. “Er is wat mij betreft dan ook geen ruzie. Er is duidelijkheid. Dat is waar de maatregelen voor dienen, die ik daarnet heb ondertekend. Zijn ze sluitend? Garandeer ik dat alle vergunningen kunnen verleend worden? Nee, het zwaard van Damocles blijft boven Vlaanderen hangen zolang er geen sluitend juridisch robuust decreet goedgekeurd is. Maar, deze maatregelen zorgen er evenwel voor dat het zwaard een stuk steviger hangt. Meer werd Vlaanderen door één partij niet gegund”.