Eind februari van dit jaar werd een minderjarige jongen uit Sint-Truiden beledigd, bedreigd en geslagen door jongeren die zich ophouden in de stationsbuurt. Nog voor de klassieke media met het bericht naar buiten kwamen drong oud-burgemeester Ludwig Vandenhove (Vooruit) nog maar eens aan op een aanpak van de stationsbuurt. Ook het Vlaams Belang vindt het frappant dat het stadsbestuur pas reageerde na het verschijnen van de beelden in de media.
We schrijven maandag 13 augustus. Niets aan de hand in Sint-Truiden. Gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit) publiceert die dag op zijn website een stuk waarin hij stelt: “De huidige overlast rond het station van Sint-Truiden leeft sterk bij de bevolking. Ik merk dat in gesprekken en op sociale media. Ik vraag aan het stadsbestuur een integraal plan van aanpak om de omgeving van het station zo proper en veilig mogelijk te houden en de leefbaarheid van de buurt te verhogen.”
Twee dagen later is het prijs. De media brengen het verhaal van de geschopte en vernederde jongeman van 13 en er zou een link zijn naar jongeren die zich ophouden in de stationsbuurt. De burgemeester reageert dat ze komaf gaat maken met de hangjongeren en de problemen die er zijn aan de nachtwinkels. “Maandag 21 augustus start ik met een integrale aanpak om deze Far West-toestanden te stoppen.”
Doofpot
“Het is frappant dat het stadsbestuur en het parket pas besloten hebben om te reageren na het verschijnen van de beelden in de media”, antwoordt Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) op onze vraag hoe ze kijkt naar het probleem van de stationsbuurt. “Maar ik wil in de eerste plaats de belaagde jongen een hart onder de riem steken. En ja, dit is toch duidelijk: zonder media-aandacht was de kans groot dat dit in de doofpot was verdwenen. De reactie is ook rijkelijk laat, de feiten dateren al van februari. Er is nood aan meer politiepatrouilles in burger en hondenpatrouilles in de getroffen buurten. Ik wil ook wijzen op de ouderlijke verantwoordelijkheid. Minderjarigen die zo’n zware feiten plegen mogen geen recht meer hebben op het groeipakket (het kindergeld). Binnen twee weken passeren er dagelijks duizenden jongeren om naar de nieuwe school achter het station te gaan. We willen jongeren stimuleren om het openbaar vervoer te gebruiken maar dat kan alleen maar als de stationsbuurt veilig is. Dat moet een topprioriteit zijn van het stadsbestuur.”
Plan van aanpak
Of de burgemeester vandaag, maandag 21 augustus, haar aangekondigde plan van aanpak inderdaad zal presenteren lijkt onwaarschijnlijk. In een kranteninterview geeft ze mee te wachten op de terugkeer van de korpschef die nog met vakantie is. “Geef me tijd tot begin september”, klinkt het. Heeft ze het probleem onderschat en te snel gereageerd? Opvallend is dat het stadsbestuur nog steeds geen officiële perstekst heeft rondgestuurd. Zijn ze het onderling oneens over wat er nu moet gebeuren? “Zeker niet”, reageert schepen Pascy Monette (open Vld). “Ik denk dat een strengere aanpak zeker aan de orde is, en dit niet alleen in de stationsbuurt. Er moet een duidelijk signaal komen dat dergelijke zaken niet kunnen.”
“September is te laat”, reageert oud-burgemeester Vandenhove. “Dan zijn de scholen al gestart. Nu moet het gebeuren. In 2009 had Sint-Truiden een van de meest rustige en veilige treinstations van Vlaanderen. Met ons integraal veiligheidsplan voor de stationsomgeving waren we één van de eerste Vlaamse gemeenten die zo een globale aanpak had. Als het aan mij ligt komt vandaag de politieraad samen om er werk van te maken. Waarom altijd dat wachten?”
Maar hoe pakte hij zelf dat destijds dan aan? Vandenhove: “Door een grondig onderzoek en door regelmatig overlegmomenten te houden met alle betrokken partners, zoals de Nationale Maatschappij van de Belgische Spoorwegen (NMBS), De Lijn, de taxibedrijven, het fietspunt, de uitbater van het stationsbuffet, diverse stadsdiensten (preventiedienst, groendienst en stadsmagazijn) en de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken. Zo kregen we een analyse van de verschillende problemen en kon er gekomen worden tot een gecoördineerde en integrale aanpak. Een succes, mag ik wel zeggen.”
Gemeenteraadslid Peter van Dam (Groen) wil eveneens dat er ingegrepen wordt, maar met een bredere aanpak. “Straathoekwerkers, de begeleiding van Fedasil, politie in burger,…er moeten toch meer mogelijkheden zijn dan alleen maar de harde hand”, aldus van Dam.
Ook Politieraadslid Carl Nijssens kaart al jaren met de regelmaat van een klok het groeiend overlastprobleem aan. “Er is openbaar druggebruik, drughandel, hangjongeren en zwerfvuil in de Truiense binnenstad. Ik hield hierover tussenkomsten op de politieraad als in meldingen aan de korpschef en de politieke bestuurders. Ik woon zelf pal in het stadscentrum en zie dagelijks wat er gebeurt. De afgelopen jaren neemt de problematiek van zwerfvuil, overlast en openbaar drugdealen almaar toe. De binnenstad ligt er op vele plaatsen verloederd bij en daar wordt maar niets aan gedaan, ondanks de vele beloftes. Ook de gekende drugsproblematiek neemt zienderogen toe. De burgemeester moet dringend ingrijpen, de politionele beleidsprioriteiten anders leggen en haar beloftes nakomen”, aldus het onafhankelijk raadslid.
Jongeren reageren: “scheer ons niet over één kam”
Buurtbewoners vinden intussen dat de actie van de burgemeester veel te laat komt. Ook jongeren aan het station willen best wel even reageren, zij het negatief op die ‘hard hand uitlatingen’ van burgemeester Kempeneers. “Wij zitten hier al eens graag met ons groepje, bijvoorbeeld na school, of zoals nu in de vakantie, om eens af te spreken. Dat we over één kam worden geschoren met anderen die een jongen pesten of aan de drugs zitten, vinden we erover. Wij doen niks verkeerd. Ik zie hier volwassenen soms ladderzat rondlopen; dat zal je van ons groepje niet zien. Er komt hier soms een oude man met een rollator voorbij waar we al eens een praatje mee slaan. We zitten hier graag. Dus gelieve niet alles en iedereen op één hoop te gooien.” Bij de politie bevestigt men dat lang niet alle jongeren slecht gedrag vertonen, en dat het niet alleen jongeren zijn die problemen veroorzaken.
Tekst en foto’s © Rudi De Cock
In beeld: jongeren en een agent kijken toe hoe een andere agent een van de jongens fouilleert. Alles gebeurt rustig en ietwat gelaten. De jongeren zitten in kleinere groepjes die elkaar niet echt kennen. Het publiek dat er overdag zit is vaak ook anders dan wie er ‘s avonds komt. Volwassenen vormen soms ook een probleem, net als in de aanpalende Stationsstraat.
In beeld: op verschillende plaatsen zitten er jongeren te wachten. Een bejaarde man met rollator komt voorbij en zegt vriendelijk goeiedag.
In beeld: de politie komt bij elke oproep kijken en zal er vanaf 1 september een dagelijks vaste post hebben aan de Gazo-school (Sint-Rita). Ze zal ook de Stationsstraat controleren. Daar werd vrijdagavond laat na een vechtpartij een man gearresteerd en een andere man gewond met de ziekenwagen afgevoerd.