Groen Sint-Truiden heeft beslist om niet met een eigen lijst deel te nemen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. Volgens Peter van Dam, gemeenteraadslid voor Groen, is deze beslissing het resultaat van diepgaande overwegingen en een gedeelde visie op vernieuwing en lokale behoeften die hij deelt met de nieuwe partij WOW. Het gemeenteraadslid blijft wel tot het einde van de legislatuur zetelen als Groen-lid. De lokale partij-afdeling blijft gewoon bestaan.

Van Dam legt uit dat zijn methode van samenwerken en het zoeken naar compromissen met verschillende partijen, zowel door de oppositie als de meerderheid, enorm werd gewaardeerd. “In de afgelopen maanden hebben we verschillende gesprekken gevoerd, waaronder ook met WOW. Hieruit bleek dat onze doelen en waarden sterk overlappen.” Volgens Van Dam heeft Sint-Truiden behoefte aan een nieuwe manier van politiek. “De beste manier volgens ons is om effectief in te spelen op de behoeften van de Truienaren en een krachtige, vernieuwende stem in de gemeentepolitiek te vormen. Net daarom hebben enkele leden van Groen ervoor gekozen om WOW te ondersteunen gezien hun co-creatieve en positieve aanpak.”

Peter van Dam zetelt voor Groen in de Truiense gemeenteraad. “Ik heb zes jaar lang proberen samen te werken en mee gezocht naar compromissen met de verschillende partijen. Ik vind een constructieve en positieve politiek zeer belangrijk.”

Geen kartel, wel een strategische beslissing

“Het is belangrijk te benadrukken dat deze keuze geen kartel inhoudt”, vervolgt van Dam. “We staan als groenen op de lijst WOW. Ik blijf me uiteraard inzetten voor duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid.” Voorzitter Sven Saenen van Groen Limburg vult aan: “Ik ben verbaasd te lezen dat sommigen spreken over een ‘overstap’ en het ‘wegkapen’ van Peter. Niets is minder waar. Groen en WOW zullen inderdaad samenwerken naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024, en raadslid Peter Van Dam blijft Groen-lid. Ook de lokale Groen-afdeling van Sint-Truiden blijft bestaan. Mogelijks zullen meerdere Groen-leden op de WOW-lijst in Sint-Truiden staan. Uiteraard zal er dan geen aparte Groen-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn; maar onze partij blijft in Sint-Truiden wel actief”, besluit Saenen.

Peter van Dam – beeld ©rdc