Over een dik jaar, in mei 2024, worden er Europese, federale en regionale (Vlaamse) verkiezingen georganiseerd. Een half jaar later, op zondag 13 oktober vinden de provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen van 2024 plaats. En er begint wat te bewegen. Tijd dus voor een nieuwe rubriek op de frontpagina van onze website: HaspengouwKiest24.

De verkiezingsdag is een hoogdag voor de democratie. Volgend jaar gaan u en ik één keer verplicht naar het stemhokje worden geroepen, ergens in de maand mei, en bij de gemeenteraadsverkiezingen in het najaar gaat u vrijwillig mogen gaan, of ervoor kiezen om niet te gaan. TruiensNieuws zal regelmatig bijdragen leveren in onze nieuwe rubriek HaspengouwKiest24, waarbij we u als lezer zo goed mogelijk willen informeren over de verwezenlijkingen van de beleidspartijen en de programmapunten van de kandidaten.

Wie van onze streekgenoten gaat er op een Europese of federale of Vlaamse lijst staan? Hoe kijken zij naar de zaken die de politiek bepalen in ons leven? En wat met de gemeenteraadsverkiezingen? Burgemeester Raf Terwinge (cd&v) van Maasmechelen wordt daar lijsttrekker; in Halen wil Erik Van Roelen (cd&v) zichzelf graag een derde termijn als burgervader gunnen. Sommige lokale partijen overwegen een naamsverandering.

En hoe zit het in Haspengouw? TruiensNieuws kijkt natuurlijk vooral naar Sint-Truiden. Maar ook de andere Haspengouwse gemeenten verdienen onze aandacht. Stilaan begint er hier en daar wat te bewegen. Wie doet wat? Welke coalities zijn er in de maak? Of wachten de partijen het oordeel van de kiezer af? Wat wil partij x of y drastisch veranderen? Tovert partij a of b een wit konijn tevoorschijn op de kieslijst? En wat wil jij, kiezer? Wat vind jij belangrijk voor de toekomst van je stad of streek?

Tijd dus voor deze HaspengouwKiest24. Kwestie van u zo goed en volledig mogelijk te informeren en het overzicht te behouden. Stemmen is een recht dat in een democratie veel waard kan zijn. U kiest mee de richting die uw dorp, stad, en ons land zal inslaan. 2024 is een dubbel verkiezingsjaar en verdient dus dubbel onze aandacht.

Zoals steeds kan u reageren of suggesties doen via ons mailadres: info@truiensnieuws.be