De politieke verschuiving in Limburg is een feit: Vlaams Belang is met lijsttrekker Chris Janssens de grootste partij geworden. Met 24,9%, net geen kwart van de stemmen, heeft de partij de koppositie veroverd, hoewel de uitslag iets achterbleef in vergelijking met de hoge  peilingen. Die peilingen werden dan ook, samen met Open Vld en Groen, dé verliezers van de verkiezingen.

“Ik had nooit durven dromen dat we de grootste partij van Limburg zouden zijn,” reageert Chris Janssens opgetogen. “De Vlaming heeft rechts en Vlaams gestemd. N-VA en Vlaams Belang hebben samen een meerderheid in het Vlaams Parlement. Die kans mogen we als bondgenoten niet laten liggen om meer Vlaamse autonomie te krijgen.” Die N-VA houdt stand en boekt zelfs winst in Limburg. Met 23,9% van de stemmen doet de partij het beter dan in 2019. Vlaams minister Zuhal Demir reageert enthousiast: “We hadden het nooit kunnen denken. We waren ten dode opgeschreven. De peilingen waren ook in Limburg slecht. Er is heel wat anti-politiek gevoerd. Het is ongelooflijk dat we vooruit zijn gegaan.”

Zuhal Demir kon haar geluk niet op bij het vernemen van de verkiezingsuitslag. N-VA blijft in Vlaanderen de grootste.

In het kanton Sint-Truiden is de kloof tussen beide partijen groter. Vlaams Belang haalt er 26,1 %, N-VA 22,5%. In het kanton Borgloon is de kloof iets kleiner, VB 24,5% en N-VA 23 %. Het VB stuurt 5 Limburgers naar het Vlaams parlement waaronder de Truiense Roosmarijn Beckers.

  Roosmarijn Beckers en Chris Janssens zetelen opnieuw in het Vlaams Parlement

Bij cd&v voelt het verlies van 19 naar 16,3 procent niet echt aan als verlies. “We behouden onze drie zetels in moeilijke omstandigheden,” reageert Vlaams minister Jo Brouns. Eén van de drie verkozenen is de Tongerse schepen Ann Christiaens. Het socialistische Vooruit strandt op 12,7% en wordt de vierde in Limburg. Met meer dan 10.000 voorkeurstemmen blikt Kris Verduyckt (Vooruit) tevreden terug op de verkiezingen. “We gaan erop vooruit. Ik had voor Limburg graag die derde zetel in het Vlaamse parlement binnengehaald. Dat is net niet gelukt. Maar ondanks alles vind ik dat we een mooi resultaat hebben neergezet. Ook persoonlijk. Want ik ben natuurlijk niet echt een bekende kop.” De Wellense burgemeester Els Robeyns haalt het tweede zitje binnen.

Haspengouw stemde iets anders dan de rest van Limburg. Hier is Vooruit de derde partij, voor cd&v. In het kanton Sint-Truiden behaalt Vooruit 18,7% en cd&v 13,1%. In het kanton Borgloon is Vooruit nipt de derde met 14,3% en wordt ze er door cd&v op de hielen gezeten met 14,1%. In Tongeren behalen de twee net evenveel, 14,1%.

De PVDA scoort relatief sterk in gans Limburg met bijna 10 procent van de stemmen. Dit weerspiegelt een bredere trend in Vlaanderen, waar de partij van 4 naar 10 zetels gaat. In Haspengouw moet de partij zich tevreden stellen met 5,9%.

Verliezers

Aan de kant van de verliezers is de dramatische val van Open VLD opvallend. De liberalen verloren bijna de helft van hun Limburgse kiezers en zakken naar 6 procent. Vlaams minister Lydia Peeters kon het tij niet keren, en de partij verloor een van haar twee zetels. Marino Keulen verdwijnt hierdoor na 29 jaar uit het Vlaams Parlement. In Haspengouw evenwel doet de partij het beter dan PVDA met 8,3 % in het kanton Sint-Truiden en 12,5 % in het kanton Borgloon.

Bij Groen is de nederlaag zo mogelijk nog erger. De partij haalt de kiesdrempel net niet en verliest zijn Vlaamse zetel.

Op Vlaams niveau zal Bart De Wever alvast verkennende gesprekken starten voor het vormen van een Vlaamse regering. Daarbij behoort een coalitie van N-VA met cd&v en Vooruit mathematisch zeker tot de mogelijkheden.

Beelden © VB