• Tekst en beelden: Rudi De Cock

Als schepen van Financiën passeren zowat alle dossiers zijn kabinet. Gisteren was hij bijna constant aan het woord op de gemeenteraad om vele dossiers te verduidelijken. In dit interview legt schepen van Financiën Günther Dauw de klemtoon op een nuchtere, rationele politiek, met transparantie en een gezond financieel beleid. Zal de N-VA van Sint-Truiden erin slagen om de kiezer te overtuigen en komaf te maken met de achterkamerpolitiek? Zorgt de N-VA voor de verrassing in oktober ’24?

 

Günther Dauw is een relatief nobele onbekende in de Truiense politiek. Getrouwd met Ellen en woonachtig in Wilderen, papa van drie kinderen waarvan de jongste bijna 6 is. Dauw was ooit nog voetballer, trainer en heeft een passie voor wielrennen. “Wie kijkt er niet graag naar een duel tussen Van Aert en Van der Poel”, klinkt het retorisch. De bedrijfsjurist kwam in 2018 voor het eerst op, en dat op een niet-verkiesbare plaats, maar werd tot zijn eigen verbazing toch verkozen. Na de periode François-Engelbosch is hij één van de drie relatief jonge N-VA-schepenen die het samen over een andere boeg gooien.

“Ik wil mijn engagement lokaal omzetten als lijsttrekker voor de N-VA. Maar ik geef toe, ik blik met gemengde gevoelens terug op de voorbije legislatuur. Uit onderzoeken (Audit Vlaanderen, nvdr.) blijkt dat er dingen zijn gebeurd die ethisch niet correct zijn. Ik begrijp de Truienaren die negatief praten over politiek, na al wat er gebeurd is. Maar ik wil vooruit nu, en niet aan de zijlijn blijven staan. Ik wil discussiëren over de inhoud en constructief aan politiek doen.” Samen met collega-schepenen Mieke Claes en Nina Kvikvinia van zijn partij wil hij met meer transparantie aan politiek doen. “We praten met iedereen, we staan open voor ideeën en we stellen ons respectvol op.” Opmerkelijk is dat maandagavond fractieleider Gert Stas (Vooruit) vanuit de oppositie luidop vaststelde dat er inderdaad meer transparantie merkbaar is bij de verkoop van gronden.

Lege stadskas

Met een Vlaams record van 3196 euro schuld per inwoner is het “genne cadeau” om de stadsfinanciën als hoofdbevoegdheid te hebben. Maar Dauw ziet de toekomst niet zo somber in als oppositieleider Ludwig Vandenhove (Vooruit). “Een stad kan niet failliet gaan, in het slechtste geval zal de Vlaamse overheid de begroting schorsen, maar daar zijn we nog lang niet. Ik geef toe dat we zullen moeten saneren, besparen maar op een rationele manier.” Schepen Dauw wil net als de partij Vooruit, de belastingen niet verhogen. “Dat hebben we dan toch gemeenschappelijk.” Anderzijds wil hij blijven investeren. “Als we als stad aantrekkelijk willen blijven zullen we dat moeten blijven doen. Dat zullen geen megalomane projecten zijn, maar goed doordachte en haalbare projecten. We hebben intussen gesnoeid in investeringsuitgaven, dat zal blijken in december op de gemeenteraad als we de bijsturing van het Meerjarenplan op tafel leggen.”

Autonome gemeentebedrijven

Een doorn in het oog van de oppositie zijn die vele autonome bedrijfjes die het stadsbestuur heeft opgericht om politieke postjes per partij te kunnen geven, en die erg verlieslatend zijn. Ook daar ziet de schepen een sanering mogelijk, maar een ontmanteling ervan is niet noodzakelijk. “Een deel van de bevoegdheden van bijvoorbeeld AGOST zijn al teruggebracht naar het bestuurscollege en de gemeenteraad. We zullen als lokale overheid onze basistaken vooral goed moeten uitvoeren zoals propere straten en het veiligheidsgevoel terug verhogen, bijvoorbeeld door meer blauw op straat. Verder wil ik de gezinnen ondersteunen, zo creëerden we voor de tweeverdieners al 80 extra kinderopvangplaatsen. Daarnaast wil ik de ondernemers stimuleren om voor onze stad te blijven kiezen. Zo wil ik één centraal contactpunt voor hen en hen helpen te investeren.”

Verkiezingen: “Er zijn convergenties met zowat alle partijen”

Bij de vorige verkiezingen was er een voorakkoord tussen N-VA, cd&v en Open Vld. Dat zal nu niet het geval zijn. “Alles ligt open. Wij praten met iedereen, voor en achter de schermen. Er zijn gemeenschappelijke punten met zowat alle partijen. Omdat het de eerste keer is dat de gemeenteraadsverkiezingen geen stemplicht inhouden, komt het erop aan zoveel mogelijk mensen te overhalen toch te gaan stemmen. En met een sterke N-VA weet de kiezer dat de stad goed zal worden bestuurd. Wij vragen een sterk mandaat van onze kiezers. Wij staan voor een andere manier van aan politiek doen, dus wij willen breken met de manier waarop in onze stad aan politiek werd gedaan.”