Burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v) verbiedt vanaf vandaag (woensdag) alcoholgebruik in de binnenstad van Sint-Truiden, behalve voor wie op café gaat. Mensen die op openbare plaatsen worden betrapt met alcohol krijgen zonder pardon een GAS-boete van 350 euro aangesmeerd. Mag een burgemeester zoiets alleen beslissen en moet ze dan niet eerst de bevolking officieel inlichten? Op een extra politieraad (31 augustus) hoopt Ludwig Vandenhove de burgemeester terug tot rede te brengen en het probleem tot de ware proporties te herleiden.
Er wordt door publiek en pers elke dag met stijgende verbazing gekeken naar een burgemeester die zich stilaan als ‘sheriff’ lijkt te gedragen in haar ‘Far West’. Vanaf vandaag is het eenzijdig genomen besluit van burgemeester Kempeneers van kracht in de ganse binnenstad: mensen die op openbare plaatsen worden betrapt met alcohol krijgen zonder pardon een GAS-boete van 350 euro aangesmeerd. Maar er werd geen perscommuniqué gemaakt (daarin handtekenen burgemeester èn schepenen) en ook op de website van de stad wordt er niets gemeld. “Iemand, die zo een boete krijgt, kan dat aanvechten en zal dat proces wellicht winnen omwille van het gebrek aan communicatie en transparantie”, reageert gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit).
(Lees verder onder de foto)
In beeld: op de website van de stad vinden we geen aankondiging van het alcoholverbod. Moet de bevolking niet eerst goed geïnformeerd worden?
Meerderheid?
“Bovendien is dat plotse alcoholverbod volgens mij niet democratisch afgedekt”, gaat Vandenhove verder. “De maatregel gaat plots nu in. Als de gemeenteraad van aanstaande maandag dit zou goedkeuren kon het dinsdag ingaan en was het juridisch sluitend. Wat maken nu die 6 dagen verschil? Blijkbaar heeft Kempeneers naar ik verneem dat zonder het schepencollege beslist. Nog een argument dat overtreders, die in beroep gaan, veel kans geeft om te winnen.”
Ook bij journalisten is de indruk ontstaan dat de burgemeester geen consensus heeft. “Normaal communiceert de stad met een persbericht, zeker over penibele kwesties als deze, die ondertekend zijn door de burgemeester en de andere schepenen. Zo kunnen wij onze rol spelen en de bevolking transparant informeren. Dat is nu niet het geval. Vreemd. Dat ook de toeristen en de Truienaren enkel via HLN of TVL – met alle respect voor onze collega’s – moeten te weten komen dat er 350 euro boete in de lucht hangt is toch vreemd. We hebben deze case dan ook voorgelegd aan Vlaamse onafhankelijke instanties zoals het VVSG en Audit Vlaanderen. Het antwoord volgt.”
Zelf leek de burgemeester in de loop van de avond wat gas terug te nemen. Op TVL kon het glaasje wijn bij de picknick dan ineens weer wel. Ze wilde voornamelijk de patiënten van Asster aanpakken die het wel eens te bont zouden kunnen maken. Maar zo wordt de communicatie nog verwarrender natuurlijk. Wie mag het nu wel en wie niet? Zoiets lijkt ook op discriminatie.
“Extra politieraad moet slechte aanpak stoppen”
Vandenhove begrijpt de negatieve reacties van veel groepen in de samenleving. “Allé, banken wegdoen, komaan! Daar tref je eveneens burgers mee die niets verkeerd doen. We moeten juist mensen motiveren om buiten te komen, met elkaar te praten, om de sociale cohesie te versterken, vandaar die banken. Ik heb dezelfde bemerking bij het uitbreiden van dat alcoholverbod voor iedereen. Dat is ook schieten met een kanon op een mug.” De oud-burgemeester zet nu al zijn hoop in op donderdagavond. “Dan komt er eindelijk een extra politieraad samen zoals ik al dagen vraag. Daarin zetelen gemeenteraadsleden van de verschillende fracties. We moeten dit probleem aanpakken met alle betrokkenen van de stationsbuurt. Kempeneers heeft te lang gewacht met optreden en is duidelijk in paniek. Hopelijk kunnen we haar laten inzien dat er een globaal plan moet komen. In heel haar onsamenhangend verhaal komt het sociale niet eens aan bod. Optreden tegen overtreders? Uiteraard akkoord! Maar personen die ‘s nachts buiten moeten slapen, moeten anders aangepakt worden. Ook de ouders van de jongeren moeten benaderd worden.” Vandenhove rondt af met maar één conclusie: “De burgemeester en de meerderheid hebben jaren niets gedaan en nu is het paniek.”
Tekst en foto’s © Rudi De Cock