Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is ontslagnemend. Met 8,3% in de laatste peiling stevent de partij af op een politiek faillissement. Premier Alexander De Croo is nu de onbetwiste en absolute leider van de partij. Het lijkt op een wanhoopsdaad. De basis mort.

“Open Vld had een shocktherapie nodig om de ogen te openen’, zo tweette Tess Minnens, de oud-voorzitter van Jong Vld, in de nasleep van het vertrek van Egbert Lachaert als partijvoorzitter. “Maar Alexander De Croo kiest wederom om weg te kijken van de realiteit en gewoon voort te doen met dezelfde krokodillen die al dertig jaar dezelfde recepten prediken: zichzelf. O,0 inzicht.” Dixit Minnens. De aanhangers van Lachaert bij Open Vld zijn niet mals voor de démarches in de Melsensstraat. “Er is niemand die zijn ontslag vroeg. Waarom moet hij dan opstappen? Wij vinden dat de premier het zelf niet meer onder controle heeft. De opvolger wordt wellicht een schoothondje. Nochtans is Egbert officieel en democratisch verkozen. Waarvoor dienen die voorzittersverkiezingen dan nog?”

Dat er een strijd woedt binnen Open Vld, zoveel is duidelijk. Er zou al geruime tijd nauwelijks of geen communicatie geweest zijn tussen de premier en de voorzitter, en dat is niet goed natuurlijk. Lachaert kreeg volgens politicologen veel te weinig bewegingsruimte. Ook zij zien als opvolger vooral een stromannetje van De Croo. “De partij zet duidelijk in op De Croo als boegbeeld voor de komende verkiezingen. Een lijst De Croo, zeg maar. Hij heeft de touwtjes in handen. Er is nu een consensus gegroeid rond de premier. Die moet het gaan doen.” Verder onderstrepen verschillende Wetstraat-specialisten dat de oude krokodillen nog steeds aan de knoppen zitten. “De slechte peiling was voor velen een verrassing. En dan zijn het de anciens à la De Gucht en De Croo senior (Herman, nvdr.) die de knoppen bedienen. Lachaert heeft dat zien aankomen en de eer aan zichzelf gehouden.” Daarnaast zien Wetstraat-watchers een tanende premier. “Zijn uitspraken over het Natuurpact van Europa zette kwaad bloed bij de Groenen. De zaak Lahbib beschouwde hij als gesloten; niet zo voor de socialisten. Kortom, de regering hangt nauwelijks aan elkaar en Open Vld heeft het echte liberale verhaal verlaten.”

Alle hoop is nu gevestigd op een duidelijk blauw verkiezingsprogramma dat door De Croo aan de kiezer zal worden voorgelegd. Maar na decennia regeren valt steeds vaker de term ‘kapot geregeerd’. Benieuwd of ‘Lijst De Croo’ en de liberalen nog een rol van betekenis kunnen spelen na de verkiezingen van juni 2024.