In haar toer door Vlaanderen bezocht minister Zuhal Demir (N-VA) Sint-Truiden. Demir gaf toelichting bij belangrijke dossiers zoals het stikstofakkoord, het mestactieplan, het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid én de investering van 3,65 miljard euro om natuur en landbouw te verzoenen. In de Academiezaal en Cultuurcafé De Fwajee ging ze in gesprek met Truienaren. Het 43-jarige stemmenkanon uit Genk zal op 9 juni de Vlaamse lijst trekken voor Limburg voor de N-VA.

“Als beleidsmaker moet je moeilijke knopen doorhakken, maar je moet ze ook uitleggen aan de mensen. Daarom trek ik, net zoals vorig jaar na het Krokusakkoord, door Vlaanderen”, aldus Demir. De minister kreeg vragen over het stikstofarrest. Ze betreurde ook de foutieve informatie die soms over N-VA inzake landbouwbeleid wordt verspreid. “We dragen de boeren, en zeker ook de fruitboeren van Haspengouw, een warm hart toe. We steunen jonge ondernemers, ook de jonge boeren. De wetgeving is complex maar mijn kabinet doet er alles aan om hen te steunen.”

Zorgsector

Demir kreeg in de marge ook het slechte nieuws te horen over Triamant Velm. “Dat zijn dramatische toestanden”, reageert ze. De minister sprak haar steun uit voor de bewoners. Op Vlaams niveau wil ze de zorg sociaal dynamiseren. “Ik heb facturen van mensen in RVT’s gezien en mijn ogen zijn open gegaan. Als N-VA aan de knoppen zit na de verkiezingen willen we graag die portefeuille van zorg op ons nemen om de zaken recht te trekken.”

Strijd tegen kanker

In de marge van haar bezoek aan Sint-Truiden raakte bekend dat Demir als Vlaams minister van Omgeving een vergunning aflevert aan het Studiecentrum voor Kernenergie van Mol. De investering betreft de oprichting van twee nieuwe gebouwen voor het verwerken en onderzoeken van radioactief materiaal met bijhorende omgevingsaanleg en de sloop van een aantal gebouwen op de site. Concreet gaat het om de behandeling van materialen en het tijdelijk veilig stockeren van radioactief materiaal, en in een Centrale Radiochemische Faciliteit over de productie van radioactieve materialen voor medische toepassingen. “Die laatste betekent opnieuw een belovende stap in de strijd tegen kanker”, aldus Demir.

“Het CRF-gebouw zal een prominente rol spelen in de productie van therapeutische radio-isotopen en radiofarmaca, de toekomst van doelgerichte kankerbehandelingen” – Minister Zuhal Demir

 

Minister Demir met de drie Truiense N-VA schepenen Nina Kvikvinia, Mieke Claes en Günther Dauw

Foto’s © Rudi De Cock