Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) heeft onder toenemende druk van collega-ministers een omstreden subsidiedossier ingetrokken, meldt Het Laatste Nieuws. Het dossier, ter waarde van 931.000 euro, stuitte op bezwaren vanwege de vermeende belangenverstrengeling vanwege de betrokkenheid van zijn vader bij een van de begunstigde organisaties.

Vlak voor de paasvakantie diende minister Brouns een subsidiedossier in ter bevordering van innovatie in de groente- en fruitteelt. Een van de begunstigden was Agropolis, een onderzoekscentrum voor landbouw gevestigd in Kinrooi, waarvan Hubert Brouns, de 76-jarige vader van de minister, al geruime tijd de voorzitter is. Agropolis zou bijna de helft van de totale subsidies, ongeveer 430.000 euro, ontvangen.

De betrokkenheid van de vader van minister Brouns bij Agropolis leidde tot kritiek van collega-ministers Zuhal Demir (N-VA) en Gwendolyn Rutten (Open VLD), die de situatie als problematisch beschouwden. Minister Brouns leek aanvankelijk het bezwaar niet te erkennen. “Mijn vader werkt vrijwillig voor die organisatie. Hij ontvangt zelfs geen kilometervergoeding,” aldus Brouns tegenover Het Laatste Nieuws. “Dus welke belangenvermenging zou er kunnen zijn? De vraag om subsidie kwam ook niet van mij, maar van de provincie Limburg. De bedoeling was om vijf Limburgse onderzoekscentra te ondersteunen zodat ze een nauwere samenwerking op poten kunnen zetten.”

Echter, minister Brouns had niet op voorhand gemeld dat zijn vader voorzitter was van Agropolis. Onder druk van Demir en Rutten besloot hij uiteindelijk het subsidiedossier in te trekken. “Als er zelfs maar de schijn van een probleem bestaat, dan moet dat uitgeklaard worden,” aldus Brouns.

De kwestie werpt opnieuw vragen op over transparantie en mogelijke belangenconflicten binnen de Vlaamse regering. Het incident onderstreept de noodzaak voor volledige openheid en verantwoording bij het toekennen van overheidsmiddelen, met name op het gebied van subsidies en financiering van projecten binnen de landbouwsector.

Beeld © cd&v