Gemeenteraadslid Günther Dauw zal op maandag 24 april de eed afleggen als nieuwe schepen van Financiën en Economie van de stad Sint-Truiden. Hij staat voor de loodzware opdracht om de stadsfinanciën structureel op orde te brengen. “Besparen is nooit fijn maar we gaan die oefening moeten doen”, vertelt toekomstig schepen Günther Dauw. Voor de N-VA met drie jonge, onbesproken schepenen, kan dit de ommekeer zijn na 4 moeilijke jaren waarin de schuld per inwoner maar bleef stijgen.

Schepen Jo François (N-VA) is ontslagnemend. Op maandag 24 april zal partijgenoot Günther Dauw op de gemeenteraad de eed afleggen als nieuwe schepen van Financiën en Economie. Terwijl zijn voorganger liefst zo weinig mogelijk in zijn kaarten liet kijken, is de schepen heel open en ontvangt hij ons op de zondag van de Ronde van Vlaanderen, een voor hem heilige dag. Dé vraag die veel Truienaren bezig houdt: wat met de stadskas?  Die staat er immers slecht voor, met van alle Limburgse gemeenten de hoogste schuld per inwoner. “Schepen van Financiën zijn is ‘genne cadeau’ zoals we hier zeggen”, steekt Dauw van wal. “De komende week ga ik me met de steun van Jo inwerken in de vele dossiers die op de plank liggen. Ik zie wel mogelijkheden om uit de moeilijke toestand te geraken. Ik hoop dat de coalitiepartners ook de ernst van de toestand inzien. Corona, Oekraïne, de loonindexeringen, het heeft een zware impact opde cijfers. We zullen maatregelen moeten nemen die de Truienaar gaat voelen, maar dan zeg ik er duidelijk bij dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen moeten dragen. Neem nu het dossier van de differentiatie van de onroerende voorheffing: mensen met veel eigendommen zullen hun steentje moeten bijdragen. Ook in de communicatie wordt nog veel te veel uitgegeven. Dus we gaan ook in eigen vlees moeten snijden.”

Bruggenbouwer en STVV’er

Günther Dauw kreeg al felicitaties van alle andere politieke partijen van meerderheid en oppositie die in de gemeenteraad zetelen. “Ja, ook van de oppositie”, bevestigt hij. “Ik heb altijd al aan een positieve manier in de politiek willen staan. In de raad zetelde ik naast Peter van Dam van Groen, een verstandige kerel. Met Gert Stas, de fractieleider van Vooruit, kan ik goede gesprekken voeren. Inhoudelijk sporen onze ideeën niet altijd, maar democratie is bruggen bouwen, zeker in de lokale politiek. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen die het beste voorhebben en willen we onze stad goed besturen.”

In die stad heeft Dauw zich altijd super gevoeld. “Ik was ooit jeugdspeler en later jeugdtrainer bij STVV. Daarnaast ben ik een hevige fan van het wielrennen. De dag van de Ronde van Vlaanderen is een heilige dag voor mij. Dan moet alles wijken en kijken we met de familie naar de koers. Maar maandag vliegen we erin. Mijn werkgever heeft begrip voor de onverwachte nieuwe situatie, zodat ik voldoende tijd kan vrijmaken voor de nieuwe uitdaging. Het wordt hard werken maar ik ben er klaar voor.”

Verkiezingen ’24

Dauw wil mee zijn partij terug op de kaart zetten. “Lokale politiek is zeer belangrijk. Ik sta in verbinding met heel wat Truienaren. Hun concrete zorgen beluisteren en nagaan wat we kunnen doen, dat is belangrijk.” En wat met de verkiezingen van ’24? Dauw: “Wij zullen als partij in Sint-Truiden zowel met de Vlaamse en Federale als met de lokale verkiezingen sterk geëngageerde mensen op de lijst zetten.”

Truienaren die N-VA hebben gestemd in 2018 zien een mogelijke heropstanding van de partij in ’24. “Met drie jonge, onbesproken schepenen zoals Mieke, Nina en Günther kan N-VA de rug rechten en goed besturen zoals het hoort. Günther staat bekend om zijn rationele aanpak, geëngageerd en vriendelijk. Hij is geen hardliner. Maar dat hij wil besparen is goed, een noodzaak voor onze stad. Hij kan dit bestuur een fris en positief élan geven.”

Burgemeester Kempeneers (cd&v) liet weten goed te willen samenwerken met de nieuwe schepen. Maar of zij ook denkt aan besparen is niet duidelijk. “Of en hoe, dat wordt deze week verder bestudeerd”, klonk het in een korte reactie.