Eén jaar voor de federale verkiezingen van juni 2024 blijft Vlaams Belang met 22,7 procent de grootste partij. Dat volgens de Grote Peiling van ‘Het Laatste Nieuws’, ‘VTM NIEUWS’, ‘Le Soir’ en RTL. Open Vld – de partij van premier Alexander De Croo – noteert met 8,3 procent haar slechtste peilingsresultaat ooit. PVDA verdubbelt bijna haar verkiezingsresultaat en haalt 10,3 procent en zit zo cd&v op de hielen. Zowel N-VA als Vooruit blijven stabiel in de peilingen, met zelfs een lichte vooruitgang voor N-VA, die nipt in Vlaams Belang zijn meerdere moet erkennen.

Coming lady bij Open Vld, Stephanie D’Hose, reageert op de laagste peilingscore ooit voor haar partij: “Er waren de laatste tijd geen drama’s, en toch krijgen wij hier opnieuw een opdoffer. Dit slaat in als een bom. Ik ben er niet goed van.” De ondervoorzitter Stephanie D’Hose maakt een analyse over wat er verkeerd gaat bij de liberalen: “Soms voelt het alsof het niet meer uitmaakt wat we goed doen.”

Politicoloog Carl Devos heeft intussen zijn analyse gemaakt. En die is bijzonder scherp: “Als de rampzalige peilingscijfers van cd&v en Open Vld werkelijkheid worden bij de verkiezingen van juni 2024, is het niet uitgesloten dat de twee partijen van het politieke toneel verdwijnen.”

Er werd ook gepeild naar de persoonlijke populariteit van de politici. Daarbij spant Conner Rousseau (Vooruit) de kroon. Bart De Wever (N-VA) volgt op de tweede plaats.