Wat zijn nu de correcte cijfers betreffende de financiële toestand van de stad Sint-Truiden? Zowel de stadskas als die van de stadsbedrijfjes die het bestuur errond gemaakt heeft kleuren dieprood. Gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove vroeg en kreeg de excel-sheets van de stadsfinanciën met de échte cijfers. Zijn conclusie: “Onze stad is virtueel failliet en ik trek naar de gemeenteraadsverkiezingen met een sober programma en zonder grote projecten.” De oud-burgemeester wil niet weten van een belastingsverhoging. Dat zei hij zondagochtend in het radioprogramma ‘Thuis in Haspengouw’.

Gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit) vroeg en kreeg de cijfers van de stadsdienst Financiën van Sint-Truiden. En die cijfers kleuren donkerrood. Vandenhove verduidelijkt: “Ik heb inderdaad bij de financiële dienst van onze stad de cijfers opgevraagd. Iedereen kan die cijfers inzien en wie dat doet zal merken dat de laatste tien jaar, dus na mijn vertrek als burgemeester, de schuldenlast bijna maal twee omhoog is gegaan, met een verhoging van maar liefst 96,84 procent. In mijn bestuursperiode zaten we aan 66 miljoen euro schuld, wat in Vlaanderen gangbaar is, en nu zitten we aan 130 miljoen euro schuld. We zijn daarmee de trieste koplopers in Vlaanderen, met 3196 euro schuld per inwoner tegenover 1664 euro tijdens mijn bestuursperiode. Het ziet er zeer slecht uit!” Het raadslid vermoedt dat men te lang is blijven denken dat het allemaal toch zo erg niet is. “Ik roep het stadsbestuur op om in te grijpen, liefst dit jaar nog of begin volgend jaar. Zo kan men al beginnen met al die autonome gemeentebedrijven te saneren en terug onder de stad te brengen om de financiën op orde te krijgen, en om meer controle te krijgen over wat er effectief gebeurt in die bedrijfjes.” De kritiek van de meerderheid dat in “de tijd van Vooruit” er geen rioleringswerken gebeurden, wuift Vandenhove weg. “De meerderheid probeert  een verklaring te geven voor die lege kas, maar de waarheid is dat wij destijds uiteraard wél hebben geïnvesteerd in openbare werken, in verfraaiing, in straten en pleinen, alleen waren wij realistisch. En wij investeerden ook in de randgemeenten, dat is de verdienste van toenmalige schepenen zoals Jef Thewis en Filip Moers.”

(Lees verder onder de foto’s)

In beeld: De aula van de Academiezaal is een 19de eeuwse achthoekige zaal, amfitheatrisch gebouwd. Het is één van de mooiste realisaties van Louis Roelandt en staat Europees bekend om haar uitzonderlijke akoestiek en uitstraling. Op verschillende plaatsen zijn er problemen vastgesteld. De beelden zijn van oktober 2023. 

Ludwig Vandenhove: “Het doet me pijn te zien hoe de Academiezaal ligt te verkommeren.”

 

Eigen belangen

Met zijn vertrek als burgemeester zag Vandenhove ook het geld wegvliegen. “Wij hadden de markt gerenoveerd in 1998, maar deze meerderheid vond dat het ‘hùn markt’ moest worden, en dus werd er onnodig opnieuw fors geïnvesteerd. Verder richtten burgemeester en schepenen autonome gemeentebedrijfjes op zodat elke partij zijn ding kon doen. Daar vloeide ontzaglijk veel geld naartoe. Denk maar aan de parking in het centrum waar de privé vanaf wilde, en door de stad gekocht voor veel te veel geld. Dus nogmaals, die bedrijfjes moeten terug naar de stad komen na sanering. Gedaan met geldverkwisting!”

Geen belastingsverhoging

Vandenhove hoopt om met zijn ploeg van Vooruit na de verkiezingen in de cockpit te kunnen zitten. Hij wordt lijsttrekker en dus maakt hij kans op het burgemeesterschap. Als we vragen naar mogelijke oplossingen voor de zware financiële kater ziet de oud-burgemeester twee mogelijkheden. “Ofwel ga je de belastingen verhogen, iets wat wij met Vooruit absoluut niét gaan doen, ofwel ga je gewoon besturen en de noodzakelijke zaken onderhouden zoals de openbare infrastructuur, wegen, enzovoorts, en zeker geen grote projecten aanvatten. Wij trekken naar de  gemeenteraadsverkiezingen met een zeer realistisch en beknopt programma. Ik ga de mensen niets beloven wat ik niet kan waarmaken.”