Vooruit-boegbeeld Meryame Kitir (43) stopt met politiek. Dat meldt de gewezen minister van Ontwikkelingssamenwerking op sociale media. “Het is tijd om te stoppen met de politiek en iets nieuws te beginnen”, zo schrijft Kitir op haar sociale media. De socialisten moeten in Limburg dus op zoek naar een nieuw stemmenkanon.

“Ik ben dankbaar voor wat ik in die 17 jaar heb kunnen opbouwen”, vertelt Meryame Kitir. “Wat mijn toekomst wordt, zal ik de volgende tijd ontdekken. Ik draag een rugzak vol ervaring en netwerken die ik graag maatschappelijk wil blijven inzetten. Dit zal mijn laatste mandaat zijn. Tijd voor een nieuw hoofdstuk.” Meyrame Kitir werd in Limburg hét gezicht als vakbondsafgevaardigde bij Ford Genk toen daar de boeken werden dicht gedaan. Later werd ze minister van Ontwikkelingssamenwerking in de Vivaldi-regering maar moest ze in oktober 2022 een stapje terugzetten na problemen op haar kabinet. De Truiense Caroline Gennez verving haar. Vooruit rekende op Kitir om in 2024 de Kamerlijst in Limburg te trekken. De partij gaat nu op zoek naar een ander boegbeeld.

Mega-uitdaging

De socialisten van Limburg staan voor een mega-uitdaging. Net als cd&v en Open Vld dreigt Vooruit alweer achteruit te gaan. In 2003 haalden de drie klassieke partijen samen ruim 72% van de stemmen voor de Kamer. In 2019  was dat nog maar 44%. Kamerlijsttrekker Kitir was bij de laatste verkiezingen in 2019 met 31.816 voorkeurstemmen goed voor ruim 40 procent van de stemmen voor Vooruit in Limburg. Wie durft, wil of kan die schoenen vullen? Op het lijstvormingscongres van 10 december zal Vooruit-Limburg zich over de voorgelegde kieslijsten voor Kamer en Vlaams Parlement uitspreken. Als boegbeeld duikt nu meer en meer de naam van Alain Yzermans (56) op, de burgemeester van Houthalen. Ook Funda Oru (37) maakt kans. Zij is schepen in Heusden-Zolder en zette in 2019 de tweede beste score neer met 9.379 voorkeurstemmen. Ludwig Vandenhove (63) zou andere ambities hebben. Na 12 jaar cd&v-hegemonie in de stad Sint-Truiden zou de socialist pur sang graag de sjerp omgorden in zijn stad. “Ik heb andere ambities dan de Kamerlijst te trekken”, reageert het Vlaams Parlementslid. “Maar ik vind sowieso dat de nieuwe Kamerlijsttrekker uit eigen rangen moet komen.” Een wit konijn vindt Vandenhove dus niet de beste keuze. Er circuleert immers al een tijdje de naam van een Truiense ondernemer. Wordt vervolgd.