In het debat over parkeerplaatsen op de gemeenteraad kwam raadslid Johnny Vangrieken (Vooruit) lijnrecht te staan tegenover burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v). Vangrieken beklaagt zich erover dat er voor de buurtbewoners en de klanten minder parkeerplaatsen beschikbaar zullen zijn na de werken in de Diesterstraat en op het Gangulfusplein. “En we zien overal waar u werken laat uitvoeren dat er parkeerplaatsen verdwijnen. Dat is slecht voor de buurtbewoners en jaagt ook klanten weg.” De burgemeester wil dan weer een autoluwe stad en dus minder parkeerplaatsen. “Ik wil meer ruimte voor voetgangers en fietsers”, zegt Kempeneers.

Raadslid Johnny Vangrieken (Vooruit) kreeg van buurtbewoners vragen over waarom er zo weinig parkeerplaatsen meer over blijven in de Diesterstraat en aan de Gangulfuskerk. Hij richtte zich op de gemeenteraad tot de burgemeester. “U had me vorige keer met de hand op het hart beloofd dat er geen plaatsen meer zouden verdwijnen, en nu merken de bewoners dat er weer vier minder plaatsen zullen zijn, bovenop de 7 aan de frituur die al geschrapt waren. U laat nu extra groen aanplanten op het Gangulfusplein zodat er minder parkeerplaatsen zullen zijn. Ik kan me niet voorstellen dat de handelaars daar hebben gezegd dat die parkings weg moeten. Ik krijg dit niet meer aan de bevolking uitgelegd.”

Vangrieken staat niet alleen met zijn verhaal. Bewoners in de buurt van het pleintje geven mee dat er ooit twee plaatsen voor gehandicapten waren,  maar dat die verdwenen zijn. Ook op andere plaatsen klinkt er ongenoegen, zoals in de Breendonkstraat. “Zonder aankondiging werd er plots bij ons in de Breendonkstraat een verbodsbord ‘verboden te parkeren’ geplaatst (foto hierboven). Waar moeten wij ons als bewoners ons parkeren? Ik heb een bewonerskaart maar ik kan er nergens meer parkeren. Er zijn de laatste decennia al een behoorlijk aantal parkeerplaatsen geschrapt. Het parkeerbeleid in onze stad is alles behalve. Er wordt niet naar de mensen geluisterd. Die buurtbabbels halen niks uit”, klinkt het.

Autoluwe stad

“Die 7 plaatsen achter de frituur waren geen officiële parkeerplaatsen”, pareert burgemeester Kempeneers (cd&v) de kritiek van Vangrieken. “Dus eigenlijk zijn dat geen parkeerplaatsen die afgeschaft zijn. Ook op het pleintje blijven de bestaande parkeerplaatsen behouden. Die 4 waar u van spreekt zijn daar nooit parkeerplaatsen geweest. U gaat dat verkondigen maar dat klopt niet.”

Johnny Vangrieken gelooft zijn oren niet. “U hebt de mensen daar jaar in jaar uit beboet. Dus u hebt dan boetes uitgedeeld die onterecht zijn uitgeschreven. U wil ook de handel weg uit de stad. Waar gaan de mensen nu moeten parkeren? U offert teveel parkeerplaatsen op. In alle straten die u renoveert verdwijnen parkeerplaatsen. Als u dat allemaal optelt, het zijn er heel veel.” Kempeneers stelt dan weer dat er geen boetes maar retributies werden uitgeschreven. Zij besluit: “Ik kies voor een autoluwe stad met meer ruimte voor voetgangers en fietsers.” Waarop ze het debat op de gemeenteraad welletjes vond en vroeg om de micro van Vangrieken af te zetten. Die laatste ging toch nog een tijdje door met zijn betoog zonder micro, maar de raadsvoorzitter besloot uiteindelijk het debat af te ronden.

Arbeiders zijn volop bezig met het aanplanten van meer groen op het Gangulfusplein, ten koste van 4 parkeerplaatsen. “Dat zijn nooit parkeerplaatsen geweest”, zegt burgemeester Kempeneers.

Beelden ©️ rdc