De partij Vooruit reageert op de ontwikkelingen bij Triamant Haspengouw in Velm. “Het is het zoveelste commerciële woonzorgcentrum in Vlaanderen dat in opspraak komt”, aldus parlementslid Ludwig Vandenhove uit Sint-Truiden. “Ik heb in februari een resolutie ingediend in het Vlaams parlement om de commerciële rustoorden aan banden te leggen, maar dat werd door cd&v, Open Vld en N-VA weggestemd.”

 

Het beleid van Hilde Crevits en haar cd&v inzake zorg is tijdens deze Vlaamse legislatuur een stevige doorn in het oog van Vooruit. Intussen raakte bekend dat Jo Robrechts, de grote man achter Triamant Haspengouw, in 2016 een geschat vermogen heeft van 32 miljoen euro, wat hem op de 558ste plaats in de lijst van rijkste Belgen brengt.  “Wanneer gaan de ogen van de Vlaamse regering eindelijk open”, vraagt Vlaams parlementslid en oud-burgemeester van Sint-Truiden Ludwig Vandenhove zich af. “Nu zijn er de problemen bij de nv’s Curamant – inmiddels failliet -, Patrivelm en Triamant in Velm. Inwoners van de serviceflats zijn aan hun lot overgelaten, er zijn mensonwaardige en levensbedreigende omstandigheden, er werd geen eten meer voorzien en personen die op de noodknop duwden werden urenlang niet geholpen. Men heeft zich daar bewust onttrokken van de standaardkwaliteitscontroles. En wie moet nu opdraaien voor de opvang van die personen? Juist, de overheid, de belastingbetalers. Onze partij Vooruit dringt aan op een versterking van de inspectiediensten, zowel qua zorg, als financieel. Bovendien moeten commerciële uitbatingen in de verzorgingssector in Vlaanderen zo snel mogelijk uitgefaseerd worden, lees verboden worden. Winsten maken en zelfs frauderen op kap van senioren en patiënten mag niet langer mogelijk zijn.”

“Winst maken op kap van de bejaarden? Foei!”

Nu blijkt dat er binnen die commerciële woonzorgcentra interne transfers opgezet worden om winst en kapitaal uit individuele voorzieningen te halen. Vandenhove klinkt boos: “Bijgevolg wordt er winst gemaakt op de verhuur van de gebouwen ten nadele van de verzorging en de opvang. Het moet gedaan zijn met die verschillende structuren: de diverse functies moeten in één juridische organisatie ondergebracht worden.” Het parlementslid vindt het goed dat de Eerstelijnszone Haspengouw en de stad Sint-Truiden klacht indienen tegen de verantwoordelijken van de verschillende nv‘s. “Het beste zou zijn dat de andere andere eerstelijnszones en gemeenten waar zich vestigingen bevinden hetzelfde zouden doen. Het kan het dossier alleen maar verzwaren.”

Ander beleid

De kopman van Sint-Truiden uit al jaren felle kritiek op het beleid van cd&v, Open Vld en N-VA inzake zorg. “Als VOORUIT maken wij er een strijdpunt van bij de Vlaamse verkiezingen volgend jaar om de commerciële woonzorgcentra op termijn te laten verdwijnen. Hopelijk komt alles goed voor de bejaarden en de patiënten in Velm en elders in Vlaanderen, en worden de schuldigen streng gestraft! Welzijn mag alleen een zaak van de overheid zijn en van de non-profit sector”, besluit Vandenhove.

Foto © Media Haspengouw