Woensdagnamiddag escaleerde een debat in het Vlaams Parlement toen Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir een volksvertegenwoordiger van Vlaams Belang confronteerde met hun eigen standpunten, die pleiten voor een ‘uitbanning van diesel en benzine’. Deze zet resulteerde in een opmerkelijke actie, aangezien enkele uren na het incident de desbetreffende teksten van de website van Vlaams Belang werden verwijderd.

Demir reageerde op de kritiek die werd geuit over vermeende plannen van de Vlaamse regering om verbrandingsmotoren te verbieden of warmtepompen verplicht te stellen. Ze ontkrachtte deze aantijgingen, waarbij ze opmerkte dat dergelijke maatregelen niet op de agenda staan. Haar woorden waren scherp: “U vraagt mij maatregelen te schrappen die niet bestaan.”¬†De confrontatie bereikte een hoogtepunt toen Demir de Vlaams Belang fractie confronteerde met hun eigen congresdocumenten, waarin ze een omschakeling naar milieuvriendelijk priv√©vervoer bepleiten, inclusief een tijdslijn voor de uitbanning van diesel en benzine. Ze verduidelijkte: “Ik weet dus eigenlijk niet goed wat u hier komt te vragen, u pleit voor de uitbanning van diesel en benzine, niet wij.” Demir deelde de betreffende teksten ook op Twitter.

Offline gehaald

De reactie van Vlaams Belang liet niet lang op zich wachten. Enkele uren na de plenaire vergadering werden de gewraakte teksten offline gehaald. Demir liet weten: “Opmerkelijk, maar als ze hierdoor eindelijk overtuigd zijn van mijn redelijke visie is het goed.” Ze voegde eraan toe dat er op lange termijn een uitfasering van fossiele brandstoffen zal plaatsvinden, maar stap voor stap, zonder revoluties.