Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Zuhal Demir, heeft scherp gereageerd op de groeiende overbevolking in de gevangenissen van Hasselt en elders, waardoor er nu geen nieuwe gedetineerden meer worden toegelaten. Demir bekritiseert de federale regering voor haar gebrek aan structurele oplossingen en haar neiging om problemen simpelweg door te schuiven naar alternatieve straffen.

“De voorbije jaren heeft men op federaal niveau enkel problemen doorgeschoven naar alternatieve straffen en weggekeken van structurele oplossingen. Het resultaat is de puinhoop waarmee we nu geconfronteerd worden. Dit kan niet blijven duren,” aldus Demir. De overbevolking van gevangenissen is een lang bestaand probleem, evenals de vele stakingen. “Het gelijktijdig sluiten van meerdere Vlaamse gevangenissen is een nieuw ontwikkeling. Dit dwingt beklaagden en veroordeelden om naar andere gevangenissen te worden overgebracht, waar ook al overbevolking heerst, of om vaker enkelbanden opgelegd te krijgen, om straffeloosheid te voorkomen.”

Enkelbanden

Demir verzet zich echter tegen de focus op enkelbanden als oplossing voor de capaciteitsproblemen in de gevangenissen. “De laatste jaren ontvingen we een tsunami aan enkelbanden, van 3000 in het begin van deze legislatuur naar meer dan 6700 in 2023. Er staan nergens in Europa zoveel mensen onder een enkelband als in Vlaanderen,” benadrukte ze. De minister roept op tot structurele oplossingen van de federale regering, aangezien de huidige problemen niet kunnen worden opgelost met alleen alternatieve straffen. Zo zijn er meer dan 900 geïnterneerden in de gevangenissen en ongeveer 28% illegalen zonder recht op verblijf in België. Daarnaast wachten ongeveer 40% van de beklaagden te lang op een gerechtelijke uitspraak.

Ten slotte herhaalt Demir haar pleidooi voor de defederalisering van justitie. “De federale regering heeft al genoeg bewezen dat ze de problemen van de gevangenissen niet aankunnen. Tijd dat de bevoegdheid volledig naar Vlaanderen komt in plaats van aan te modderen met de doorschuifpolitiek richting alternatieve straffen,” aldus de minister.

Beeld © rdc