Op 1 januari 2020 startte de 12e innovatiecampagne van het Innovatiesteunpunt voor landbouw en platteland.
De campagne richt zich tot alle land- en tuinbouwers die een vernieuwend project of idee willen realiseren op hun bedrijf.

Gezocht: innovators zoals Pieter

Innovatie opent nieuwe perspectieven voor het eigen bedrijf en innovatieve ondernemers inspireren vaak ook hun collega’s. Het Innovatiesteunpunt ondersteunt daarom graag creatieve ondernemers bij de realisatie van hun ideeën.

Zoals Pieter uit Hooglede. Samen met designer CIDES uit Brugge gingen hij en echtgenote Heidi op zoek naar een oplossing voor hun tweede klasse prei, zo’n 30 ton die nu grotendeels niet verkocht raakt.

In samenwerking met Ae Jin Huys ontwikkelen ze Leekchi: gefermenteerde prei op Koreaanse wijze.  Leekchi komt van ‘kimchi’, het woord voor gefermenteerde groentebereidingen.

In 2018 werd hij samen met 9 andere bedrijven bekroond tot ‘winnaar Innovatiecampagne’.   Je vindt de andere winnaars terug op onze site.

Ruimte voor innovatie

De Innovatiecampagne 2020 richt zich op innovatieve ideeën en realisaties vanland- en tuinbouwers in de meest ruime zin van het woord. Het kan gaan om

  • productinnovatie en procesinnovatie in zowel de dierlijke als de plantaardige sector,
  • nieuwe concepten voor neventakken op land- en tuinbouwbedrijven,
  • oplossingen voor milieuproblematieken,
  • zelf ontworpen mechanisatie of technologie,
  • ideeën voor de toepassing van nieuwe technologieën (zoals smartfarming of big data), …

Onder het thema ‘ruimte voor innovatie’ gaat het Innovatiesteunpunt dit jaar op zoek naar de beste uitgewerkt innovaties en naar goede ideeën in de ontwerpfase.

Een goed idee? Deelnemen kan tot 29 februari middernacht.

Deelnemen doe je door vóór 29 februari middernacht online in te schrijven via het inschrijvingsformulier op www.innovatiecampagne.be

Bekroning

Op basis van telefonische contacten en bedrijfsbezoeken worden vijf winnende innovaties uit de inzendingen geselecteerd. Deze winnaars worden beloond met een financiële ondersteuning
van 5000 euro en met begeleiding door een consulent van het Innovatiesteunpunt.

Proclamatie

Iedere winnaar wordt gehuldigd op de provinciale innovatie-avond van zijn of haar regio. Het Innovatiesteunpunt organiseert deze avonden in samenwerking met KBC. Zij zullen plaatsvinden in het najaar van 2020.

Meer info:

Stijn Bossin, Stijn@innovatiesteunpunt.be, 0476 93 21 71