Aan de vooravond van de Vlaamse Feestdag, 11 juli, hebben enkele Limburgse kopstukken van de Vlaamsgezinde partijen hun kijk gegeven op de toekomst van Vlaanderen. Zuhal Demir (N-VA) dringt aan op een staatshervorming terwijl Kris Janssens resoluut voor een onafhankelijk Vlaanderen wil gaan. Vlaams Parlementslid uit Sint-Truiden Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) gaf er een luchtigere toets aan en vindt het mooi dat we de Vlaamse Leeuw buitenhangen.

“Zonder staatshervorming vrees ik een revolutie”, stelt Vlaams minister Zuhal Demir. “Ik ben echt bang dat mensen de straat op zullen gaan en zich tegen de politie, het gerecht en de politiek zullen keren. Een nieuwe staatshervorming na verkiezingen van 2024 is een absolute must. Als de staatsstructuur niet verandert, denk ik niet dat de Vlamingen dat nog zullen aanvaarden. Ik voel de woede bij de mensen. In het huidige systeem is België geen democratie meer. Geld wordt uitgegeven, niemand wordt ter verantwoording geroepen en het zijn de Vlamingen die betalen.” Volgens het Limburgse kopstuk en lijsttrekker in Limburg voor het Vlaams parlement op 9 juni 2024 is het genoeg geweest. “Vlaamse gezinnen met twee werkende ouders voelen zich uitgeknepen als citroenen. Daarom moeten we de democratie terugbrengen naar de gemeenschappen. Vraag het maar aan de Vlamingen. Wie zijn die mensen op het federale niveau? Heb ik op die mensen gestemd? Nee! Sorry, dat is niet democratisch”, verduidelijkt Demir haar standpunt.

Leeuwenvlaggen in Sint-Truiden

Haar Limburgse concurrenten in het Vlaams Parlement zijn Vlaams Belangers Chris Janssens (foto onderaan, midden) en de Truiense Roosmarijn Beckers. “Elk jaar rond 11 juli kan je bij onze partij een gratis leeuwenvlag aanvragen”, vertelt Beckers. “Telkens opnieuw is dat een succes gebleken. We zijn erg trots op alle Truienaren die samen met ons hun vlag uithangen om de Vlaamse feestdag in de kijker te zetten. We gaan op pad en we gaan langs bij iedereen in Sint-Truiden die een gratis leeuwenvlag aanvroeg bij onze partij. Zo willen we mensen bedanken om Sint-Truiden mee Vlaams te kleuren tijdens onze Vlaamse nationale feestdag”, aldus nog afdelingsvoorzitter Roosmarijn Beckers. “Ook wie een vlag uithangen heeft en we tegen komen op onze ronde willen we graag bedanken.”

Het frisse pilsje is volgens de partij ideaal om met dit warme weer er van te genieten. Het Vlaams Belang organiseerde zondag al haar jaarlijkse Sporenviering in Kortrijk in aanwezigheid van Limburgs’ boegbeeld Chris Janssens. De partij beklemtoonde het belang van Vlaamse onafhankelijkheid. “2024 biedt de kans op een momentum om eindelijk die onafhankelijkheid te verwezenlijken. Een vrij en onafhankelijk Vlaanderen moet een Vlaams Vlaanderen zijn waar wij Vlamingen ons thuis voelen en op de eerste plaats komen.”