De Milieuraad gaf in januari 2021 het advies aan het stadsbestuur hoe ze haar energieboekhouding op orde kon zetten. Pas in 2022 volgde er dan een Raadscommissie waarop het stadsbestuur zei dat er werk van zou gemaakt worden. “We zijn nu februari 2024 en de boel loopt nog steeds mank”, zei raadslid Peter van Dam (Groen) op de gemeenteraad van maandagavond. Burgemeester Kempeneers zette haar twee verantwoordelijke schepenen uit de wind. “Schepen Dauw (N-VA) is er niet bij en schepen Deltour (N-VA) is pas begonnen in deze functie”, klonk het.

Peter van Dam probeerde op de gemeenteraad van maandagavond het hoge energieverbruik en de hoge rekeningen ervoor te bespreken met het stadsbestuur. Van Dam klonk teleurgesteld in de niet-aanpak door het bestuur. “Het gaat hier om eigendommen van de stad. Van sommige gebouwen kennen we enkel het verbruik van gas, van andere enkel het elektriciteitsverbruik, en van sommige weten we helemaal niets. Waterverbruik? 900 euro per jaar voor een gebouw waarvan we niet weten of het van de stad is. Voor het oud atheneum (foto) betalen we 1070 euro aan water per drie maanden?! Sterker nog, Speelhoflaan nummer 2 is nu een vlakte geworden na het platgooien van de vleeshallen, en toch krijgen we nog rekeningen van 1270 euro.”

Van Dam wil weten van het stadsbestuur hoe het nu zit. Maar een antwoord komt er niet echt. Burgemeester Kempeneers (cd&v) geeft mee dat er nu niet kan geantwoord worden. “De schepen van Financiën Günther Dauw (N-VA) is helaas (alweer, nvdr.) afwezig en de schepen van Milieu is Peter Deltour (N-VA), en die is pas begonnen als schepen. Die kan u toch moeilijk op de rooster gaan leggen. Ik stel voor dat we een Raadscommissie doen.”

Raadslid van Dam reageert teleurgesteld. “Ik vind dat u mij nu eindelijk eens een antwoord moet geven. Meer dan een jaar later weet u nog steeds niet wat u gaat doen. Waarom kijkt u niet na waarom er hoog verbruik is bij sommige gebouwen? Waarom pakt u het te hoge verbruik niet aan?”

Maar van Dam kreeg geen antwoord. Alles zal nog maar eens in een volgende Raadscommissie worden besproken, wellicht in de maand maart.

© rdc