De overvloedige regenval in de week van 8 tot 15 mei en de afsluiting van de Montenakenweg zorgden voor ellenlange files en wachttijden in hartje Sint-Truiden tot soms wel één uur. Mobiliteit wordt een steeds prangender probleem, maar de enige maatregel tot nu toe was het openzetten van de Zoutstraat. Het verkeer zal zich zeker nog vast blijven rijden tot aan het bouwverlof. Welke partij komt met een mobiliteitsplan bij de verkiezingen van 2024?

Wie vorige week en begin deze week met de wagen de stad wilde doorkruisen was eraan voor de moeite. Vooral ‘s avonds tussen 16 uur en 18 uur was het zo druk, dat er files en wachttijden ontstonden, langer dan normaal. Wie van de Veemarkt af wilde, kan maar langs één uitgang, en moest tot wel 20 minuten wachten om van de parking te geraken in de spitstijd. Hetzelfde tafereel aan de Spaansebrugstraat waar door de voorrangsregel voorzichtige automobilisten twijfelen om de oversteek te wagen. Ook op de Naamsevest en dus in de Capucienessenstraat stond alles stil (foto bovenaan). Verder noteerde men lange wachttijden voor wie de Sint-Jansstraat wilde vermijden (wegens file) en via de Stapelstraat de stad uit wilde. In de Breendonkstraat bewoog er niets meer.

Langs de ring richting Haspengouwlaan moest je er 20 minuten en méér bijtellen. Jongeren die met de trein reizen zagen zich genoodzaakt om te voet naar het CC of het Europaplein te stappen om daar door een ouder te worden opgepikt. Op de piekmomenten reed een van onze lezers van het Europaplein naar Stayen en deed er één uur over. En dit is maar een greep uit de nog veel langere lijst…

Wat is er toch aan de hand?

Om te beginnen was er sinds 8 mei een abnormaal hoge frequentie aan regen. Door de vele regenbuien wilden ouders natuurlijk hun kind graag droog aan de schoolpoort afzetten. Het gaat daarbij om meer dan 1000 leerlingen. Daarnaast zijn de werkzaamheden gestart op de Haspengouwlaan. De Montenakenweg is er afgesloten, wat neerkomt op één belangrijke in- en uitgang minder voor de stad. Dit heeft blijkbaar zwaardere gevolgen dan misschien gedacht. Ook de impact van de verandering van rijrichting in de Stenaartberg dient nog verder te worden onderzocht. En tenslotte zien we dat in de wirwar van straatjes er niet echt een circulatieplan bestaat.

Mobiliteit was, is en blijft een heikel punt in Sint-Truiden . Het is iets waar politici hun hoofd over breken. Is er eigenlijk een oplossing voor? Moeten we nog tot op de markt kunnen met onze wagen? Kan een circulatieplan werken? En wat te denken van autoluwe uren?

Van zodra de Montenakenweg weer zal worden opengesteld, zal de drukte wellicht iets afnemen. Toch blijft Sint-Truiden op vlak van mobiliteit een zeer kwetsbare stad. Op beleidsvlak werd er de afgelopen jaren geen actie ondernomen. Enkel de Zoutstraat werd opengesteld op vraag van toenmalig raadslid Laurien Bamps en later oppositiepartij Vooruit. Maar een breed mobiliteitsbeleid voor het ganse stadsgebied lijkt nog niet voor morgen… . Benieuwd of er een partij is die een oplossing op zak heeft en ermee naar de kiezer trekt in 2024.

Foto’s © Media Haspengouw