De partij Vooruit van Sint-Truiden verwees tijdens de laatste gemeenteraad naar de ondertekening van het charter inzake de opstap- en afstapplaatsen die toegankelijk moeten gemaakt worden voor mensen met een beperking. “Wanneer komen jullie in actie”, vroeg raadslid Hilde Cop-Vissers zich af.

Vanuit haar fractie haalde raadslid Hilde Cop-Vissers aan dat er sinds het ondertekenen van het charter geen communicatie geweest is over het initiatief, hoewel dit verplicht is. “Wie een beperking heeft, ouder is of met een kinderwagen op stap gaat, moet zich met het openbaar vervoer kunnen verplaatsen. Dat hebben jullie mee ondertekend. We vragen aan de gemeenteraad om een stappenplan goed te keuren om dat charter uit te voeren”, aldus Cops-Visser van Vooruit. “Zestig procent van de haltes ligt aan gemeentewegen. Slechts 6,5% is voor deze groepen vlot te gebruiken.” Het raadslid vindt het goed dat het charter werd ondertekend en onderstreept dat er subsidies kunnen aangevraagd worden. “Wanneer gaan jullie actie ondernemen”, vraagt ze zich af.

Burgemeester Kempeneers (cd&v) toont begrip: “We zien het belang er zeker van in. In elk nieuw project waar er bushaltes zijn zullen we de haltes toegankelijk maken. We werken projectmatig. Maar ondanks alle subsidies zullen we 1,4 miljoen euro zelf moeten investeren. En dat is veel geld natuurlijk. We gaan stap voor stap te werk.”

Vervoersmaatschappij De Lijn bevestigt het verhaal van de subsidies. “Onze visie is dat alle inwoners het verdienen om zorgeloos en duurzaam te kunnen reizen met bus of tram. En dat geldt ook voor mensen met een motorische of visuele beperking. Daarbij kunnen subsidies voor toegankelijke haltes en infrastructuur zeker helpen. Het Besluit van de Vlaamse Regering over haltes en halte-infrastructuur van 13 mei 2022 maakt het mogelijk om subsidies aan te vragen voor projecten die gericht zijn op de aanleg of herinrichting van een toegankelijke halte.”

In beeld: een vernieuwde opstapplaats © De Lijn