Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA) zal maandag achter gesloten deuren samen met alle politieke partijen in de gemeenteraad een tuchtcommissie opstarten. Hij heeft daartoe een akkoord bereikt, ook met de oppositiepartijen Vooruit en Groen. “Ik weet niet wat er allemaal nog kan boven komen, maar die dingen moeten uitgeklaard worden willen we weer gezond aan politiek beleid kunnen voeren.”

De Truiense gemeenteraad zal maandag op haar raadszitting, meerderheid en oppositie, achter gesloten deuren een tuchtcommissie oprichten die de bevoegdheid krijgt om een grondig onderzoek te voeren naar de betalingen ten voordele van oud-burgemeester Jef Cleeren. Engelbosch wil geen oppervlakkig onderzoekje. “De commissie zal daarnaast bijkomend onderzoek verrichten ‘om de onderste steen boven te halen’. Wie is bij de zaak betrokken? In geval van bewijs zal er geschorst worden.” Eerder deze week had de Vooruit-fractie nog de onmiddellijke schorsing gevraagd van de financieel directeur. Maar dat mag wettelijk niet zomaar. Vandaar de stap maandagavond naar  de oprichting van een tuchtcommissie.

Rechtstaat

De tuchtcommissie krijgt de volle bevoegdheid om alle nodige onderzoeksdaden te stellen, om eventueel betrokken ambt te horen en om tuchtprocedures op te starten. Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA) verduidelijkt: “De ware toedracht van die betalingen en mogelijke betrokkenheid van personeelsleden bij deze of andere betalingen verdienen een grondig onderzoek. Het is gemakkelijk om te zeggen ‘schors de betrokkene toch onmiddellijk’, maar we leven in een rechtstaat. We hebben de voorbije dagen onderzocht hoe we dit juridisch het best aanpakken en dat blijkt via een tuchtcommissie te zijn. Maandag zal er op de gemeenteraad achter gesloten deuren (omdat het over concrete personen gaat, nvdr.) een tuchtcommissie worden samengesteld waarin alle partijen vertegenwoordigd zijn.”

Tuchtonderzoeker

Eenmaal samengesteld zal de tuchtcommissie een zogenaamde ‘tuchtonderzoeker’ aanstellen, een man of vrouw van buiten de stad Sint-Truiden. Jelle Engelbosch: “Die persoon zal sowieso iemand zijn van dezelfde graad als algemeen of financieel directeur, maar dan van een andere stad of gemeente, omdat die vertrouwd is met het reilen en zeilen van de werking. Verder zal de commissie de betrokkenen horen. Ik wil niet vooruit lopen op de zaken maar als die mogelijke tuchtfeiten effectief zo blijken te zijn, zal de commissie een tuchtprocedure opstarten en kan er een schorsing volgen.”

Het agendapunt maandag en de zittingen van de commissie de komende weken zullen achter gesloten deuren worden gehouden omdat het over concrete personen zal gaan.

Foto © Rudi De Cock