Gewezen burgemeester Veerle Heeren (cd&v) heeft maandagavond op haar Facebookpagina bekend gemaakt dat ze uit de politiek stapt op het einde van deze legislatuur. Daarmee trekt ze een streep onder 30 jaar politiek engagement, van beginnend partijlid tot zelfs even minister in de Vlaamse Regering. De crisis rond haar coronavaccinatie en de financiële perikelen die er nadien op volgden maakten dat Heeren al een tijdje geleden een stap terug moest zetten. En volgend jaar stapt ze er volledig uit.

Veerle Heeren stond op de Truiense gemeenteraden als burgemeester bekend om haar uitgebreide dossierkennis. Ze kon als geen ander in een goed debat gaan met bijvoorbeeld oppositieleider Gert Stas (Vooruit) die er ook om bekend staat alles grondig door te nemen. Dat leverde op de raadszittingen soms boeiende debatten op. Bij de lokale verkiezingen was het Heeren die concurrent Ludwig Vandenhove (Vooruit) van de troon wist te stoten in 2012, met 650 voorkeurstemmen meer dan de socialist. Daardoor kwam cd&v opnieuw aan het roer met in de eerste legislatuur vooral investeringen zoals de aanpak van de markt.

Hoewel ze in 2018 de duimen moest leggen voor Vandenhove – deze keer haalde hij de meeste voorkeurstemmen – behaalde cd&v 10 zetels en kon het voorakkoord met Open Vld en N-VA uitgevoerd worden. Veerle Heeren begon aanvankelijk zelfzeker aan haar tweede legislatuur. Maar toen kwam corona. De gebeurtenissen tijdens de vaccinatieperiode en meer recent rond het rapport van het comité P en rond een financiële kwestie inzake een lening aan Jef Cleeren, dwongen haar om een stap terug te zetten. Heeren kiest nu zelf voor een nieuw hoofdstuk buiten de politiek. Wat ze precies gaat doen is niet bekend. Met het vertrek van Veerle Heeren verliest de cd&v een stemmenkanon. Hoeveel stemmen daar in 2024 nog van zouden overblijven na de schandalen zullen we dus nooit weten. Zelf zegt ze in haar mededeling fier te zijn op wat ze als burgemeester 10 jaar lang voor de stad heeft gerealiseerd.

In beeld: Veerle Heeren postte maandagavond haar afscheid uit de politiek