Op de gemeenteraadszitting van Sint-Truiden stak Raymonde Spiritus (cd&v) tijdens een tussenkomst van Veerle Heeren haar middelvinger op. Richting Veerle Heeren? Op de beelden te zien lijkt het althans zo. “Dat was naar iedereen”, reageert Spiritus nu. “Er wordt teveel gepalaverd over wat er kort en goed kan geregeld worden.”

Op beelden van de recente raadszitting is te zien hoe Raymonde Spiritus (cd&v) tijdens een tussenkomst van Veerle Heeren een middelvinger opsteekt, die gericht lijkt op Heeren die naast haar zit. Zelf ontkent ze dat die voor Heeren bestemd was. Ook het gebaar alsof ze haar tong afbijt is op niemand persoonlijk. Spiritus legt uit: “Dat was naar iedereen hoor. Er wordt teveel gepalaverd over zaken die kort en goed kunnen geregeld worden. De laatste jaren is men elkaar hier aan het afbreken en ik had er even genoeg van. Je moet loyaal zijn ten opzichte van uw collega’s, ook die van de oppositie. Voor alle duidelijkheid: ik apprecieer Veerle.”

Zelf is Raymonde bijna 30 jaar verkozen als gemeenteraadslid en ze heeft het hart op de tong. Wie kent de gedreven Raymonde Spiritus in Sint-Truiden niet? Ze staat ze erom bekend bij bijna elk agendapunt tussen te komen, met soms wat monkellachjes bij de collega’s. Haar naaste buur in de raad heet Veerle Heeren die voor haar haar micro aan zet, want Raymonde geeft niet om techniciteiten en heeft die eigenlijk niet nodig. De kranige 78-jarige heeft immers een stem als een klok die galmt door de raadzaal.

Veerle Heeren neemt alleszins geen aanstoot aan de middelvinger. “We hebben geen ruzie en die middelvinger was niet op mij bedoeld hoor.” Ook burgemeester Kempeneers kan er best wel om lachen. “Ja, dat is Raymonde nu eenmaal. Ze heeft het hart op de tong, en ze heeft een vrij expressieve uitdrukking”, glimlacht Kempeneers. “Het staat eenieder vrij zijn mening te uiten op de gemeenteraad.”