Wordt er maandagavond op de gemeenteraad van Sint-Truiden groen licht gegeven voor de oprichting van een Energiefonds? Als het van de partij Vooruit afhangt komt dat fonds er met als doel de energiefactuur van de Truienaar te verlichten. “De stad krijgt een tussentijds dividend uit het windmolenpark Greensky van 574.919,04 euro. Dus waarom zouden we de stap naar een hulpfonds niet zetten”, stelt fractieleider Gert Stas (Vooruit). Het voorstel wordt vanavond door de meerderheid van cd&v, Open Vld en N-VA gewikt en gewogen. 

“De huidige energiecrisis snijdt diep in de portefeuille van vele Belgen”, steekt raadslid Gert Stas (Vooruit) van wal. “Maar terwijl de klanten van grote gas- en elektriciteitsbedrijven zwoegen om de factuur te kunnen betalen, keren deze ondernemingen hun aandeelhouders mooie winsten uit. Sint-Truiden ontvangt zo door de participatie in de windmolens van Greensky tussentijds alvast 574.919,04 euro. Onze windmolens zijn winstmolens geworden. De belastingbetalende Truienaar blijft echter in de kou staan, en dat vaak letterlijk. Laat ons een energiefond oprichten met dat geld.”

Stas krijgt vanavond de gelegenheid op het einde van de gemeenteraad om het voorstel van zijn partij toe te lichten. Maar of het voorstel applaus gaat krijgen lijkt twijfelachtig. Nochtans ziet Stas mogelijkheden. “Ook Sint-Truiden zoekt zich een weg in het energiedossier. Het zou mooi zijn moesten we de riante inkomsten die we krijgen uit de energiesector rechtstreeks inzetten om de energiefactuur van de Truienaar te verlichten.”

Vanavond weten we meer.

Foto © US