Laurien Bamps (23) stapt uit de politiek. Het jongste gemeenteraadslid van de stad Sint-Truiden werd in 2018 verkozen op de lijst van Open VLD. “Het is moeilijk om een stempel te kunnen drukken. Ik haal er geen voldoening uit maar ik vind het heel spijtig. Ik zag mezelf wel veel doen voor onze stad”, reageert ze gelaten.

In 2018 haalde Laurien Bamps bij de gemeenteraadsverkiezingen met 827 stemmen vanop de achtste plaats de zevende zetel binnen voor Open VLD. Een mooie start voor een al even mooie, jonge en verstandige politica. In het blauwe bloed stroomt ook politiek want haar onlangs overleden grootvader, Bère Bamps, zetelde ooit in de gemeenteraad en was een tijd lang ook voorzitter van het OCMW.

Laurien begon in de Truiense gemeenteraad met de kat uit de boom te kijken. Maar stilaan groeide het verlangen om deel te nemen aan de debatten en om voorstellen te doen. Toen midden in de coronacrisis de socialisten (die in de oppositie zitten) de Trud’Or taks in vraag stelde, steunde Bamps (die in de meerderheid zit) het idee om die taks te schrappen. “Ik vind het logisch dat als de oppositie met een goed idee komt, dat luidop ook door iemand van de meerderheid moet kunnen bevestigd worden”, zei ze daarover toen. Een verfrissende politieke wind begon even te waaien, wat tot zenuwachtigheid en ongenoegen leidde bij leden van de meerderheid.

Genegeerd

Bamps’ actie bleef niet zonder gevolg. Toen het raadslid op het einde van datzelfde jaar op de gemeenteraad van 21 december een voorstel deed om het fileprobleem in het stadscentrum op te lossen door de Zoutstraat open te maken voor het verkeer, werd er op haar voorstel niet gereageerd, en werd ze straal genegeerd door gemeenteraadsvoorzitter Stippelmans: “Volgende punt.”

Ik schreef over dat voorval de dag nadien een kort stukje met helaas profetische woorden. Ik citeer: “Een gemeenteraad is het summum van lokale democratie en van lokaal debat. Of dit voorval ontmoedigend werkt voor het jonge, enthousiaste raadslid Bamps weet ik niet. Maar als we jonge politici hun gedrevenheid willen laten behouden, dient er door de anciens een minimum van respect aan de dag te worden gelegd. Anders dreigen we waardevolle talenten te verliezen, ongeacht hun politieke kleur.” 

De maand nadien herhaalde de partij Vooruit op de gemeenteraad hetzelfde idee van Laurien en kijk eens aan…vandaag rijden we met z’n allen langs de Zoutstraat de stad uit.

Spijtig

Na die opdoffer werd het stiller rond Laurien. De geruchten deden de ronde dat het raadslid voor haar spreken stevig was aangepakt op de lokale partijraad, iets waar ze toen zelf liever niets over kwijt wilde. Vandaag getuigt ze over zichzelf: “Ik ben wel een gevoelig persoon. Ik neem teveel mee naar huis.”

Bamps noemt haar eigen keuze spijtig maar ze moet dit doen voor zichzelf. “Ik had gehoopt om mijn stempel te kunnen drukken, maar dat blijkt zeer moeilijk te zijn. Op deze manier haal ik er geen voldoening uit. Ik zie mezelf wel in de politiek; ik heb er het profiel voor. Ik droomde ervan om ooit schepen te worden en de stad goed mee te besturen. Maar ik moet deze keuze voor mezelf nu maken. Of ik ooit terugkeer? We zullen zien.”

Laurien Bamps is inmiddels gestart in de immobiliënsector. Haar zitje in de gemeenteraad gaat nu naar Luc Withofs. Sint-Truiden verliest hiermee een beloftevolle politica die boven de partijpolitiek uit wilde stijgen. De stad is daar blijkbaar nog niet klaar voor.

De jonge Laurien Bamps op de verkiezingsaffiche van 2018