De aanhoudende problematiek in de stationsbuurt blijft de politieke gemoederen verhitten. Ook Vlaams Belang hekelt de overlast. “Daarom gaan we de volgende dagen in de buurt rond met onze voorstellen om de rust in de stationsbuurt definitief te doen terugkeren”, zo zegt Roosmarijn Beckers, lokaal voorzitter en Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang.

 De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen voor Roosmarijn Beckers viel vorige week woensdag toen een filmpje opdook waarin een dertienjarige gruwelijk werd mishandeld en vernederd op straat. “De Truienaar had er genoeg van en wees al snel met de vinger naar het huidig bestuur, meer bepaald naar burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v). Meer dan terecht”, stelt Beckers. “Cd&v levert al jaren de burgemeester en heeft de problematiek alleen maar laten begaan. Daarmee verzaakte de burgemeester aan haar plichten als hoofd van de bestuurlijke politie. En nu plots, niet toevallig met de verkiezingen in zicht, schiet men in actie. Moeten er echt dergelijke feiten gebeuren alvorens men iets doet? Merk ook op dat men pas stappen ondernam toen het filmpje opdook, terwijl de feiten al gekend waren sinds maart.”

Een burgemeester zonder plan

Na het opduiken van de beelden kondigde burgemeester Kempeneers een lik-op-stukbeleid aan. “Forse taal”, reageert Beckers. “Maar wat dat precies inhoudt is nog steeds onduidelijk, mede omdat de korpschef waarmee de burgemeester dit wil bespreken, op verlof is.” Ook de pers krijgt geen informatie, geen perscommuniqués, wat tegen de normale gang van zaken ingaat. “In plaats van wat holle termen rond te strooien of wat foto’s te nemen met de politie, komen wij met concrete voorstellen om enerzijds de overlast een halt toe te roepen, en anderzijds om de Truienaar zich veilig te doen voelen in zijn eigen stad. Die voorstellen zullen we de volgende dagen persoonlijk komen rondbrengen in en rond de stationsbuurt. Zo eisen we onder andere dat de burgemeester effectief een plaatsverbod oplegt aan onruststokers, een nultolerantiebeleid inzake drugs en alcohol, een verbod op hangjongeren in de stationsbuurt na 22 uur, maar ook een hogere frequentie politiepatrouilles met hond. Om de persoonlijke veiligheid van de Truienaar te waarborgen willen we anti-aanrandingsalarmen ter beschikking stellen voor iedere burger die dat wenst, alsook blijft ons nationaal standpunt inzake het legaliseren van pepperspray staan”, aldus Roosmarijn Beckers.

Oogsten wat men zaait

“De criminaliteit in de stationsbuurt is al jaren een vlek op het blazoen van onze mooie stad”, blikt Beckers terug op deze legislatuur van cd&v, N-VA en Open Vld. “Er is nooit ordentelijk ingegrepen door het bestuur en daar oogst men nu de problemen van. Ik hoop dat het bestuur onze voorstellen oppikt en ermee aan de slag gaat, zodat de Truienaar weer met een gerust hart kan rondlopen in hun eigen stad”, besluit Beckers. “Onze volledige lijst voorstellen kan elke Truienaar raadplegen op de Facebook-pagina van Vlaams Belang Sint-Truiden of op sint-truiden.vlaamsbelang.org.”