Truiens en Europees politica Hilde Vautmans (Open Vld) ijvert dezer dagen voor gratis uren parkeren in de diverse parkings van de stad Sint-Truiden. Ze was ook even waarnemend burgemeester en wist in tijden van crisis de coalitie in de stad overeind te houden. Wellicht staat ze bij de Europese verkiezingen in de frontlijn bij Open Vld, en zal ze in het najaar met Pascy Monette aan de kar trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar wie is Hilde Vautmans eigenlijk? De podcast-makers van de reeks ‘Schone vrouwen’ Caroline Rigo (Rigorgeous) en Cynthia Reekmans trokken naar het Europees Parlement en zochten de blauwe diva op.

 

Op uitnodiging van Hilde Vautmans (Open Vld) kregen Caroline en Cynthia een rondleiding in het immense gebouw en kregen ze de unieke kans om daar een ‘Schone Vrouwen’-aflevering op te nemen. De Limburgse Hilde Vautmans (51) is één van de 705 Europese parlementsleden maar valt zeker op met haar sterke visie, vastberadenheid en passie voor de hervorming van Europa. “Ik ben een goede onderhandelaar in moeilijke dossiers”, vertelt Vautmans. “Ik volg buitenlands beleid, zeer actueel nu door de oorlog in Oekraïne, maar ook de commissie landbouw. Dat is dan weer heel belangrijk voor Sint-Truiden en de Limburgse boeren, want ik wil de boerenstiel laten overleven. Er verdwijnen, weliswaar op Europees niveau, maar liefst 1000 boeren per dag. Ik zet me ook in voor de strijd tegen kinderporno en pedofielenhandboeken. Dat laatste is al verboden in Duitsland, België en binnenkort ook Nederland en ik vecht nu voor een Europees verbod.”

Legerbotinnen en dreadlocks

“Hilde vertelt in onze podcast hoe ze als jonge ambitieuze dame niet meteen een duidelijke richting uitging”, vertelt podcastmaker Caroline. “Ze wilde blijkbaar eerst dierenarts worden.” Vautmans bevestigt: “Ja, klopt. Ik ben opgegroeid tussen de koeien en paarden, en ik wou voor hen zorgen. Dat bloed en die naalden deden me snel van gedachten veranderen. Dan dacht ik: ik word actrice, maar ik kon absoluut niet zingen en dat was toen nog wel echt nodig. Uiteindelijk heb ik een heel brede studierichting gekozen: politieke en sociale wetenschappen, en nadien nog criminologie en gerechtelijke geneeskunde. Ik deed stage bij Free Clinic in Antwerpen, waar ik werkte met seropositieve prostituees en ik dacht heel ideologisch dat ik veel mensen kon helpen. Ik droeg toen zelf nog legerbotinnen en had dreadlocks. Mijn nonkel, die toen actief was in de politiek, zei toen ‘Als gij met uw grote mond in de politiek stapt, kunt ge met één goede wet tien miljoen Belgen helpen’, en dat is wel blijven hangen. Ik heb het geprobeerd en ben sindsdien nog geen dag tegen mijn zin gaan werken.”

Schoonheid

Waar het beautyduo Caroline Rigo en Cynthia Reekmans zijn, is schoonheid, mode en make-up nooit ver weg. Caroline: “Mevrouw Vautmans, zelf ook een kleurrijk mode-icoon en fervent make-upgebruikster, heeft voor zichzelf een duidelijke regel opgelegd en zal dus nooit zonder haar typische high heels te spotten zijn in het parlementsgebouw. Zelf ondervond ze al dat wanneer ze een speech geeft, het publiek soms aandachtiger de outfit bekijkt, dan luistert naar de inhoud.” Vautmans vult aan: “Ik vind uiterlijk echt belangrijk, omdat een verzorgd voorkomen een boodschap kracht kan bijzetten. Maar ik ben natuurlijk een echte boerendochter met een ‘what you see is what you get’-mentaliteit. Met mijn oude kleren en paardrijlaarzen galopperen door de velden is nog steeds het meest gelukzalige gevoel voor mij”, besluit Hilde Vautmans.

In beeld: Cynthia Reeckmans, Hilde Vautmans en Caroline Rigo

De volledige podcast ‘Schone vrouwen’ met Hilde Vautmans is te beluisteren via http://rigorgeous.lnk.to/schonevrouwen