“Deze burgemeester slaagt er niet in om beleid te voeren.” Dat is samengevat de veelgehoorde reactie op wat genoemd wordt “het non-beleid” van de Truiense burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v), en dit naar aanleiding van haar optreden in enkele media inzake langparkeerders in overtreding. “Op de gemeenteraad van april ’23 werd de maatregel met de wielklem nog gestemd. Is ze vergeten dat ze dat in actie moet omzetten of zoekt ze graag de media op”, klinkt het vanuit verschillende hoeken.

Heel wat reacties op het nieuws van de dag over het wegtakelen van een wagen met Roemeense nummerplaat door burgemeester Ingrid Kempeneers. “Naar aanleiding van gelijkaardige feiten werd op de gemeenteraad van april ’23 al een reglement gestemd waardoor het perfect mogelijk is om bij langparkeerders een wielklem te plaatsen”, reageert Gert Stas (Vooruit). “Dit kon gewoon gedaan worden door de parkeerwachters van de stad. Maar van zodra burgers in nood zijn en hun ongenoegen uiten op sociale media, schiet mevrouw de burgemeester de wanhopige burgers ter hulp. Zo ook met de ‘Roemeense langparkeerders’. In plaats van sheriff te spelen kan ze beter doen wat een burgemeester moet doen: beleid voeren.” De fractieleider vindt het gebrek aan een actief beleid stuitend. “De burgemeester liet na om het gestemde reglement met de wielklem in acties om te zetten, waardoor de situatie natuurlijk verergerde.  Dat zij nu zelf “moet ingrijpen” is niet meer dan een gevolg van haar eigen nalatig beleid. De burgemeester houdt blijkbaar van brandjes die ze zelf met veel bombarie kan blussen dan een stad zonder brandjes.”

Beschamend

Ook binnen de meerderheid (cd&v, N-Va, Open Vld) horen we in de wandelgangen zeggen dat sommigen zich al van in augustus lopen te ergeren met het media-optreden van Kempeneers, verwijzend naar haar démarche in augustus betreffende de stationsbuurt. “Als er in andere steden een probleem is met de ordehandhaving zoals aan een bus- of treinstation of in een straat, dan doet de politie gewoon zijn werk. Dat haalt nauwelijks de krant. Hier lezen we telkens opnieuw dat de burgemeester ‘hoogstpersoonlijk’ de zaak komt oplossen. Beschamend. Zo bestuur je niet met je coalitiepartners.”

“In het debat in Velm beweerde mevrouw de burgemeester nochtans dat dergelijke problemen met langparkeerders opgelost werden met een wielklem”, reageert Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang). “Blijkbaar niet dus. Het is gewoon omdat de handelaar in kwestie op de nagel bleef kloppen dat er eindelijk gereageerd werd. Het had al veel vroeger gekund en gemoeten. Dat de burgemeester vandaag pas verklaart dat er in de toekomst strikter op zal worden toegezien is veelzeggend.”