Wie de Grote Markt oploopt ziet al snel dat het nieuwe al van de stenen af is. De witte Portugese tegels kregen na de opening van de vernieuwde Grote Markt al veel kritiek omdat ze snel vuil werden. Het gemeentebestuur gaat daarom gebruik maken van milieumatten.

Fractieleider sp.a, Filip Moers, bond al enkele keren de kat de bel aan over dit probleem. “De gebruikte stenen horen niet thuis op een openbare marktplaats,” zei hij. “Ze zijn te bleek en poreus en slorpen al het vuil op.” Moers was daarom ook niet te spreken over het feit dat dezelfde stenen ook op het nieuwe dorpsplein van Brustem zullen worden gebruikt.

Schepen van Publieke Ruimten, Bert Stippelmans (CD&V) reageerde kort door te melden dat voor de uniformiteit van de openbare ruimtes en na overleg met stadsbestuur en verantwoordelijke diensten de keuze voor de stenen is gemaakt. Nu koopt het gemeentebestuur ook milieumatten aan om de Markt van verdere vervuiling te beschermen.

“Het is opvallend dat de besmeurde plaatsen elke week vuiler worden,” zegt Stippelmans ,’ Maar niet alleen door de markt maar ook door andere evenementen ontstaan er vieze vlekken. Daarom gaan wij gebruik maken van milieumatten die we uitrollen voor kramen zoals bijvoorbeeld kramen met voedselwaren. Het is de bedoeling dat deze zowel op de Grote Markt als de dorpspleinen worden gebruikt.”

De schepen meldt ook dat het de verantwoordelijkheid is van de handelaars in de vernieuwde Luiker- en Stapelstraat om het voetpad voor hun zaak te onderhouden.